Світ згадує про жертв Голокосту. Як в Україні вшановують пам’ять знищених нацистським режимом

Світ згадує про жертв Голокосту. Як в Україні вшановують пам’ять знищених нацистським режимом
Світ згадує про жертв Голокосту. Як в Україні вшановують пам’ять знищених нацистським режимом

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Генеральна асамблея ООН 1 листопада 2005 року ухвалила Резолюцію, яка оголосила Днем пам’яті жертв Голокосту саме цей день, 27 січня. Україна приєдналася до вшанування на державному рівні від 2012 року.

Об этом сообщает http://kod-ua.com

Українські політики, громадські діячі та чиновники долучаються до вшанування пам’яті жертв, висловлюючи співчуття в соцмережах.

Так, наприклад, президент України Володимир Зеленський поїхав до польського Освенцима для вшанування 75-ї річниці визволення в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау. Окрім того президент згадав про Голокост на своїй сторінці у Facebook.

"Ми сповнені почуттями болю та суму за мільйонами жертв Голокосту. Це жахлива трагедія єврейського народу і трагічний урок для всього людства. З глибокою повагою ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих", – йдеться в дописі Зеленського.

Ми сповнені почуттями болю та суму за мільйонами жертв Голокосту. Це жахлива трагедія єврейського народу і трагічний урок для всього людства. З глибокою повагою ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих. Пам’ятати й ніколи не допустити знову. Це наш обов’язок перед мільйонами невинних жертв. Це наш обов’язок перед майбутніми поколіннями.

Опубліковано Володимиром Зеленським Понеділок, 27 січня 2020 р.

Його попередник, п’ятий президент України, Петро Порошенко вшанував пам’ять жертв Голокосту та наголосив, що країна, яка пережила Голодомор, не може не відчувати біль Голокосту.

"Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на теренах теперішньої України. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином супроти всього людства. 27 січня 1945 року бійці 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшої нацистської «фабрики смерті» – концтабору Аушвіц-Біркенау", – написав Порошенко.

Сьогодні Україна разом з усім світом розділяє скорботу за жертвами Голокосту. Українці – нація, яка пережила Голодомор,…

Опубліковано Петром Порошенком Неділя, 26 січня 2020 р.

В українському МЗС зазначили, що Голокост — це спроба знищити цілий народ, це геноцид єврейського народу в роки війни.

"Цього дня згадуємо і тих, хто ціною власного життя рятував від Голокосту – братів Шептицьких, отця Омеляна Ковча, Генріха Осташевського і тисячі інших, чия енергія долала злочини нацистського мороку. Встановивши Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту – підтримуємо пам’ять про ці жахливі події, щоб вони ніколи більше не повторилися, а також запобігаємо проявам ксенофобії, антисемітизму та іншої нетерпимості, які, на жаль, ще мають місце у світі", – йдеться в офіційному повідомленні відомства.

В МЗС звернули увагу на те, що небезпека цих проявів для України, які за тоталітарних режимів стають елементами державної ідеології, походить із сусідньої держави.

"Україна дає відсіч російському агресору, захищаючи Європу від полум’я ненависті. Закликаємо об’єднати зусилля задля збереження загальнолюдських цінностей і недопущення людиноненависництва, дискримінації і неповаги до людини", – додали там.

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук на своїй сторінці у Twitter розповів, як його прабабуся під час Другої світової війни переховувала двох єврейських дівчат.

"Моя прабабуся Євгенія Пастушенко під час війни переховувала двох єврейських дівчат. Вони вижили, створили свої сім’ї. Але життя шести мільйонів їхніх кровних братів і сестер обірвались назавжди. Не маємо права забути трагедії Голокосту ніколи! Бог всіх нас створив рівними, – написав він.

Моя прабабуся Євгенія Пастушенко під час війни переховувала двох єврейських дівчат. Вони вижили, створили свої сім’ї. Але життя шести мільйонів їхніх кровних братів і сестер обірвались назавжди. Не маємо права забути трагедії #Голокост ніколи! Бог всіх нас створив рівними!

— Sviatoslav Vakarchuk (@s_vakarchuk) January 27, 2020

Нардепка від партії "Європейська солідарність" Ірина Геращенко пригадала, як вперше побувала в Освенцимі 2005 року. Геращенко також закликала не забувати уроків історії та провела паралелі із ситуацією нинішньою стосовно агресії РФ.

"Сьогодні ми маємо згадувати жертв Холокосту, всіх жертв всіх нацистських концтаборів , серед яких були люди різних національностей , всіх вікових категорій і соціальних груп, й ті, хто боролися з нацизмом. Й дуже важливо — пам’ятати і робити висновки. Жодної толерантності антисемітизму і ксенофобії. Але це не єдиний історичний урок , який намагається забути сучасний світ. Ми знову бачимо політику умиротворення агресору і лояльність до спроб переписувати історію сучасними диктаторами. Це — один із найсерйозніших викликів нинішнього дня", – написала вона.

Весною 2003 ми з В. Ющенком і його родиною вперше побували в Освенцимі. Батько ВАЮ, солдат Червоної Армії в перші дні…

Опубліковано Iryna Gerashchenko Понеділок, 27 січня 2020 р.

За словами колишнього міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, "наслідки Голодомору та Голокосту неможливо виправити. Ніколи — вони увійшли в ДНК країни та української політичної нації. Але їх можна пам’ятати як трагедію кожного з нас."

Наслідки Голодомору та Голокосту неможливо виправити. Ніколи — вони увійшли в ДНК країни та української політичної нації. Але їх можна пам’ятати як трагедію кожного з нас.

— Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) January 27, 2020

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою відвідали Меморіальний комплекс "Яд Вашем" у Єрусалимі. Подружжя оглянуло фотовиставку "Спалахи пам’яті" на території комплексу. На виставці, зокрема, представлені світлини, присвячені нацистській пропаганді, фотосвідоцтва, зроблені євреями під час Голокосту. Окрема експозиція присвячена історії звільнення в’язнів концтабору Аушвіц.

Відео Україна вшановує пам’ять жертв Голокосту — пряме включення

27 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Більше про цей день та цю трагедію нам розповість наш кореспондент Петро Кузик.

Україна вшановує пам’ять жертв Голокосту — пряме включення
Сніданок з 1+1
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Джерело статті: “https://tsn.ua/ukrayina/svit-zgaduye-pro-zhertv-golokostu-yak-v-ukrayini-vshanovuyut-pam-yat-postrazhdalih-vid-represiy-1481295.html”

©1info.net