Чи на Буковині вже пройшов пік захворюваності на коронавірус: думки медиків

Чи на Буковині вже пройшов пік захворюваності на коронавірус: думки медиків
Чи на Буковині вже пройшов пік захворюваності на коронавірус: думки медиків

Місто “розкарантинилося”: відкриваються магазини, дедалі більше людей ходить без масок.

Об этом сообщает Репортер

Але у коментарі molbuk.ua медики наголошують, ще рано розслаблятися. Коронавірус не поборений.

Багато хто втомився від карантину, багато хто вважає, що епідемія йде на спад. Фахівці із цим не погоджуються. Про це свідчать цифри нових випадків коронавірус — останні два тижні щодня від 50 до 80 випадків. Загальна кількість встановлених випадків коронавірусу на Буковині станом на 12 травня складала 2444. Це найбільша кількість хворих в Україні.

“Ми не можемо говорити про те, що епідемія йде на спад. Наразі піковим видається тиждень наприкінці квітня-початку травня. Наступного тижня кількість хворих вже була меншою, але не суттєво. І це не та кількість, яка би свідчила, що епідемія йде на спад. Адже маємо досить велику кількість підтверджених випадків. Саме тому було ініційовано продовжити обмежувальні заходи до 22 травня”, — пояснює в.о. начальниці Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко.

Чи на Буковині вже пройшов пік захворюваності на коронавірус: думки медиків

За словами Наталі Гопко, найменша кількість підтверджених випадків зазвичай у вихідні, але не тому, що хворих стає менше.

“У вихідні у лабораторію доставляли менше зразків для дослідження, тому й реєстрували менше випадків зараження коронавірусом. Але на Буковині загальна кількість хворих людей, а це понад 2,4 тисячі осіб, є значно більшою, порівняно з іншими областями.

Нам усім потрібно мужньо витримати період до 22 травня. І лише якщо не буде погіршення ситуації, тоді можна буде говорити про послаблення карантинних заходів і про те, що епідемія йде на спад. Наразі цього немає”, — зауважує Наталя Гопко.

Практикуючі медики вважають, що нинішнє “розкарантинення” може призвести до збільшення хворих.

“На вулиці зараз дуже багато людей, які не дотримуються карантину. І вони помиляються, якщо думають, що епідемія пішла на спад. У нас в лікарні зараз лежить 72 людини з коронавірусом, у реанімації 11 важких хворих і щодня поступають нові пацієнти. Чи можна говорити, що епідемія йде на спад? Наразі ще навіть важко сказати, чи ми пройшли пік епідемії”, — каже начмед міської лікарні №1 Віктор Волощук.

За словами лікарки-інфекціоністки Чернівецької обласної лікарні Ольги Кобевко після послаблення карантину можливе збільшення кількості хворих на коронавірус.

Чи на Буковині вже пройшов пік захворюваності на коронавірус: думки медиків

“Будь-яке послаблення карантину потрібно добре обдумати. Поки що ми бачили, що після святкових днів кількість хворих збільшувалася. Таке можливо й після послаблення карантину. Проте лікарів лякає не кількість хворих, а важкий стан пацієнтів, яких у нас зараз досить багато. Лише в інфекційному відділенні сьогодні було 83 хворих зі складним перебігом хвороби. Поступають і нові хворі”, — каже лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко.

Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation.

Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у

рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не

відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Джерело статті: “https://molbuk.ua/chernovtsy_news/199979-chy-na-bukovyni-vzhe-proyshov-pik-zakhvoryuvanosti-na-koronavirus-dumky-medykiv.html”

©1info.net