Трамп дозволив вводити санкції проти Міжнародного кримінального суду. Там розслідують воєнні злочини США в Афганістані

Президент США Дональд Трамп оголосив про введення санкцій щодо працівників Міжнародного кримінального суду — міжнародний інститут, який займається переслідуванням відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

Про це йдеться в повідомленні Білого дому.

Об этом сообщает Слон

«У межах незламного зобов’язання президента США Дональда Трампа із захисту американських військовослужбовців і захисту нашого національного суверенітету він розпорядився накласти економічні санкції проти працівників Міжнародного кримінального суду, які безпосередньо займаються розслідуванням чи переслідуванням у судовому порядку військовослужбовців США без згоди на те американської сторони», — йдеться в заяві прессекретарки адміністрації Трампа Кайлей Макенані.

Крім того, Трамп також розпорядився обмежити видачу віз працівникам МКС та членам їхніх сімей, ідеться в повідомленні. Розслідування, яке в ньому згадується, стосується можливого скоєння військовими США воєнних злочинів в Афганістані.

5 березня 2020 року Міжнародний кримінальний суд одностайно проголосував за початок цього розслідування. Зробив він це з другої спроби: у квітні 2019 року колегія з трьох суддів вирішила, що «розслідування ситуації в Афганістані на той час не слугуватиме інтересам справедливості». Ще в березні рішення МКС розкритикував держсекретар США Майк Помпео, назвавши його «карколомним рішенням непідзвітної нікому політичної інституції, яка маскується під юридичний орган».

Розслідування МКС має встановити можливу причетність до воєнних злочинів військовослужбовців США, членів Центрального розвідувального управління й терористичне угруповання «Талібан».

Нагадаємо також, що незадовго до рішення Міжнародного кримінального суду про початок розслідування у березні 2020 року за посередництва США влада Афганістану й «Талібан» уклали угоду про завершення воєнних дій — вперше за 19 років конфлікту в країні.

Матеріал доповнюється
Поділитись :


Джерело статті: “https://hromadske.ua/posts/tramp-dozvoliv-vvoditi-sankciyi-proti-mizhnarodnogo-kriminalnogo-sudu-tam-rozsliduyut-voyenni-zlochini-ssha-v-afganistani”

©1info.net