ВООЗ слідом за британськими вченими заявила про «науковий прорив» у лікуванні COVID-19

Гебреєсус привітав уряд Великобританії та Оксфордський університет із "гарними новинами"
Гебреєсус привітав уряд Великобританії та Оксфордський університет із "гарними новинами"

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус назвав "науковим проривом" результати дослідження британських вчених щодо лікування коронавірусної хвороби COVID-19 дексаметазоном. Заяву Гебреєсуса опубліковано на сайті організації 16 червня.

Об этом сообщает Слон

"Це перший препарат, який показав зниження смертності серед пацієнтів із COVID-19, яким потрібна штучна вентиляція легенів і киснева підтримка. Це чудова новина, і я вітаю уряд Великобританії, Оксфордський університет, лікарні та пацієнтів у Великобританії, які зробили свій внесок у цей науковий прорив, який рятує життя", – сказав директор ВООЗ.

Дексаметазон – стероїд, який використовують із 1960-х років як протизапальний засіб. Його застосовують, зокрема, під час лікування онкологічних захворювань.

Британські вчені з Оксфордського університету заявили, що дексаметазон суттєво знижує смертність від COVID-19 у пацієнтів із тяжким перебігом хвороби. Результати досліджень показали, що застосування препарату на третину зменшувало ризик летальних наслідків у хворих, під’єднаних до апарата ШВЛ, а також на одну п’яту – у тих, кому надають кисневу терапію.

Професор Пітер Горбі, який керував дослідженнями, назвав здобуті результати проривом.

У ВООЗ підкреслили, що дексаметазон був ефективним тільки для пацієнтів, у яких коронавірусна інфекція протікала у важкій формі. Дія препарату на пацієнтів із легшою формою захворювання не була настільки результативною.

Поки що британські вчені поділилися попередніми результатами дослідження, ВООЗ чекає повного звіту, щоб оновити рекомендації стосовно лікування COVID-19.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 8,17 млн, із них більше ніж 3,95 млн одужало, 443,7 тис. померли.

Спеціальних ліків від COVID-19 поки не існує, зараз під час цього захворювання надають лише симптоматичне лікування. У Всесвітній організації охорони здоров’я зазначали, що низка лікарських засобів може сприяти поліпшенню самопочуття і полегшенню симптомів COVID-19, але поки немає підтверджень, що який-небудь препарат дає змогу запобігти захворюванню або лікувати його.

У ВООЗ вважають, що коронавірус становитиме серйозну загрозу, поки не винайдуть вакцини. Цілком імовірно, що вірус SATS-CoV-2 назавжди залишиться в людській популяції, вважає виконавчий директор програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я Майк Раян.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/worldnews/-vooz-slidom-za-britanskimi-vchenimi-zajavila-pro-naukovomu-proriv-u-likuvanni-covid-19-1504760.html”

©1info.net