Україна отримує російський газ через віртуальний імпорт із Польщі – Макогон

Макогон заявив, що Україна готова до реверсу газу зі Словаччини та Угорщини
Макогон заявив, що Україна готова до реверсу газу зі Словаччини та Угорщини

Україна отримує російський газ за допомогою віртуального імпорту з Польщі, відбираючи газ зі своєї газотранспортної системи (ГТС). Про це 24 січня у Facebook повідомив голова ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон.

Об этом сообщает http://sledu.info

"1 січня "Оператор ГТС України" підписав з операторами ГТС суміжних країн ЄС угоди, які базуються на європейських підходах та принципах. Уже сьогодні ці нові можливості активно використовують українські трейдери. Наприклад, уже почалися поставки газу з Польщі завдяки заміщенню (віртуальний реверс) через ГВС (газовимірювальну станцію. – "ГОРДОН") "Дроздовичі", – написав він.

Керівник оператора ГТС пояснив, що раніше для отримання газу з Польщі потрібно було спочатку перекачати його в Польщу, а зараз Україна відразу залишає собі частину газу, що йде до Польщі транзитом із РФ.

"Це потребувало витрат на прокачування газу, але і найголовніше – ми були обмежені технічними можливостями трубопроводу "Германовичі". Зараз таких обмежень немає, і ми можемо через віртуальний реверс імпортувати весь обсяг газу, який фізично йде з України в Польщу… Сьогодні віртуальний імпорт із Польщі вже 5,5 млн м³. Транзит у Польщу – 9,1 млн м³. Відповідно, тільки 3,6 млн м³ фізично буде доправлено до Польщі. Хочу зауважити, що раніше влітку максимальна технічна можливість щодо імпорту в Україну з Польщі була лише 4,3 млн м³ на добу. Тобто тепер уже більше таких обмежень немає", – написав він.

За словами Макогона, фізично українська ГТС "готова приймати з Польщі до 6,6 млрд м³ на рік, але поки, до завершення низки робіт на ГТС, Польща може доправити фізично тільки приблизно 2 млрд м³".

"Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється й у Словаччині, і в Угорщині. Оператори цих країн працюють над цим завданням. Із нашого боку ми вже готові", – зазначив він.


https://www.facebook.com/mcfire76/posts/10157373509144081

З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

30 грудня 2019 року Україна, Євросоюз і Росія за результатами тристоронніх переговорів підписали п’ятирічний контракт на транзит газу. Згідно з документом, мінімальні гарантовані обсяги прокачування у перший рік становитимуть 65 млрд м³ газу, а потім – по 40 млрд м³ протягом наступних чотирьох років.

Після цього український оператор ГТС підписав кілька договорів з операторами суміжних країн, зокрема Молдови.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/-ukrajina-otrimuje-rosijskij-gaz-shljahom-virtualnogo-importu-z-polshchi-makogon-1484215.html”

©1info.net