Намальований винищувач та іспанський диспетчер. Хронологія брехні Росії про катастрофу МН17

Намальований винищувач та іспанський диспетчер. Хронологія брехні Росії про катастрофу МН17
Намальований винищувач та іспанський диспетчер. Хронологія брехні Росії про катастрофу МН17

Майже шість років тому — 17 липня 2014 року — відбулася катастрофа малайзійського літака Boeing у небі над Донбасом. Усі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули. Міжнародні експерти зі спільної розслідувальної групи (JIT) та незалежні розслідувачі неодноразово вказували на причетність Росії до збиття пасажирського лайнера.

Об этом сообщает Роспрес

Слідчим вдалося встановити, що лайнер був збитий ракетою класу "земля — повітря", випущеною з ЗРК "Бук", доставленого з Росії, а сам зенітно-ракетний комплекс належить 53-й зенітно-ракетній бригаді російських ЗС, дислокованій у Курську.

РФ у відповідь намагалася заперечити свою причетність до збиття літака і постійно змінювала свої покази. Міністерство оборони Росії визнати висновки міжнародної слідчої групи відмовляється. У російському силовому відомстві стверджують, що зенітні ракетні комплекси РФ ніколи не перетинали кордон України. Це не перші фейкові та бездоказові заяви РФ щодо розслідування. ТСН.ua зібрав в один матеріал брехливі версії російської сторони.

Ракета з українського "Бука"

Через чотири дні після трагедії — 21 липня 2014 року — міністерство оборони Росії представило фейкові супутникові фотографії та схеми, які мали стати доказом того, що літак збила ракета з українського "Бука".

Начальник Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил РФ генерал-лейтенант Андрій Картополов продемонстрував "схему", за якою малайзійський літак нібито потрапляв у зону дії комплексів "Бук-М1" ЗСУ

Міжнародна незалежна група Bellingcat довела, що продемонстровані російськими силовиками "знімки" українського комплексу "Бук", які нібито зафіксували його переміщення 14 і 17 липня 2014 року, — підробка, а зображення, підготовлені російським міністерством оборони, були відредаговані у фоторедакторі.

Український винищувач Су-25

У червні 2015 року нову фантастичну версію збиття лайнера представили вже у слідчому комітеті РФ. Російські правоохоронці заявили про існування "ключового свідка" — "техніка боєприпасів", який стверджував, що Boeing розбився через постріл з українського винищувача Су-25.

За даними СКР, громадянин України Євген нібито свідчив про те, що 17 липня 2014 року після обіду на бойове завдання вилетів український СУ-25 ВПС України із пілотом Владиславом Волошиним. Повернувся літак нібито із порожнім боєкомплектом, а сам Волошин, за версію РФ, сказав своїм товаришам по службі, що "літак опинився не в той час і не в тому місці".

Євген Агапов, свідок СКР

Про збиття пасажирського лайнера повідомляв і російський "Первый канал". В ефірі пропагандисти оприлюднили "сенсаційний знімок з супутника", на якому нібито український винищувач стріляє у Boeing.

Намальований винищувач ЗСУ

У Bellingcat проаналізували світлину і встановили, що це ні що інше, ніж колаж з гугл та Яндекс-карт, та відреговані зображення літака та винищувача, домальовані вгорі.

@Brown_Moses @djp3tros check this one and this http://t.co/BkniheeOYs pic.twitter.com/XqeXTdpRVE

— Egor I. Ivanov (@thunderquack) 14 ноября 2014 г.

У Генштабі ЗСУ, своєю чергою, наголосили, що РФ знову зробила неправдиву заяву, яка не підтверджується реальними фактами. Речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов відзначив, що російська сторона вчергове підкреслила прагнення "будь-якими способами уникнути відповідальності" та створити інформаційне поле, у якому буде складно розібратися у справжніх причинах катастрофи пасажирського літака.

Тодішній радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив про те, що 17 липня 2014 року українську авіацію в небо не піднімали взагалі.

"Департаментом контррозвідки за результатами проведеної перевірки спростована інформація з обвинуваченням української сторони у катастрофі літака Boeing малайзійської авіакомпанії. Як було встановлено, 17 липня авіація Повітряних сил ЗСУ відповідно до плану проведення антитерористичної операції не застосовувалася. Це пов’язано з проведенням пошуково-рятувальної операції з надання допомоги екіпажу літаків АН-26 і Су-24 14 і 16 липня ", — зазначив він.

Інформація була підтверджена матеріалами об’єктивного контролю системи збору та обробки радіолокаційної інформації Дніпропетровського радіодиспетчерського центру підприємства "Украерорух". Літак, яким керував Волошин, 17 липня був на ремонті і у небо не піднімався.

Знову український "Бук"

У червні 2015 року російський концерн "Алмаз-Антей", що випускає зенітно-ракетне і радіолокаційне обладнання оприлюднив дані власного "розслідування", в якому йдеться, що MH17 був дійсно збитий "Буком", але старим, і його нібито вже немає на озброєнні російської армії.

Так, глава "Алмаз-Антея" Ян Новиков та радник генконструктора концерну Михайло Малишевський заявили, що Росія від 1999 року не має на озброєнні ракети, яка збила літак, а Україна начебто має. Також вони розповіли, що ракета була випущена нібито з підконтрольної українській владі території.

Нові фантастичні версії РФ лунали попри те, що у цілій низці міжнародних розслідувань раніше довели, що територія запуску ракети була під контролем сепаратистів а сам "Бук", за даними слідчих з Нідерладнів, привезли з Росії. Фото, які це доводять, публікував у соцмережах російський солдат Дмитро Зубов, що займався перевезенням військової техніки із РФ до України.

Натурні експерименти "Алмаз-Антей"

У жовтні 2015 року концерн "Алмаз-Антей" висновки міжнародної слідчої групи щодо катастрофи рейсу МН17 розкритикував і наголосив, що "експерти з Нідерландів не мають технічного обґрунтування своїх доводів". У компанії наголосили, що проводили "три натурних експерименти", і їхні результати не збігаються з висновками міжнародного слідства. Виробники комплексу, з якого збили МН17, наполягали, що ракета запускалася не з-під Сніжного, територію якого контролювали бойовики, а з району Зарощенського, яке контролював український уряд.

Росія передала слідчим з Нідерландів свої дані контролю радіолокації, однак вони не відповідали міжнародному стандарту і використати їх було неможливо.

28 вересня представники Об’єднаної слідчої комісії в Нідерландах представили результати розслідування катастрофи МН17. Під час оприлюднення висновків фахівці відзначили, що пасажирський лайнер MH17 був збитий ракетою з ЗРК "Бук", який був доставлений в Україну з російської території і після катастрофи лайнера був знову відвезений в РФ.

Слідчими встановлено точне місце запуску ракети серії 9М38, яка знищила пасажирський лайнер з 298 людьми на борту. Запуск ракети відбувся на території, підконтрольній бойовикам – з поля в селищі Первомайське на південний схід від Сніжного Донецької області. Експерти отримали фото з місця запуску ракети. Також був описаний маршрут в’їзду "Бука" на територію України та його повернення назад.

Фейковий "іспанський диспечер"

Однією з найвідоміших брехливих версій катастрофи РФ є історія про іспанського диспечера. У день катастрофи — 17 липня 2014 року — пропагандистські ЗМІ РФ почали активно поширювати "іспанського диспетчера" в Києві про те, що за кілька хвилин до катастрофи Boeing поруч з ним були зафіксовані українські військові літаки.

Брехливу інформацію розповсюдив громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес. Чоловік розповів журналістам Радіо "Свобода" та "RISE Project", що отримав від російського каналу "Russia Today" 48 тисяч доларів за свої твіти. В обмін на гроші він вів твітер від імені диспетчера та писав туди заздалегідь заготовлені повідомлення, а також, видаючи себе за експерта з авіації, брав участь у російських телешоу. В Україні він ніколи не був, а в Іспанії та Румунії чоловіка кілька разів судили за шахрайство.

Примітно, що фейк про іспанського диспетчера переповідав і сам президент РФ Володимир Путін.

"Наскільки мені відомо, одразу ж після цієї жахливої катастрофи один з українських авіадиспетчерів, по-моєму, він фахівець іспанського походження, оголосив, що бачив в коридорі цивільного літака бойову машину. Ніякої іншої бойової машини, крім української, там бути не могло ", — сказав Путін у фільмі режисера Олівера Стоуна.

"Аудіозапис" розмови українських військових

17 вересня Міністерство оборони Росії оприлюднило аудіозапис розмови начебто українських військових 2016 року в Одеській області під час підготовки радіолокаційної станції "Малахіт". Він нібито доводить причетність ЗСУ до катастрофи Boeing.

Записаний голос, на думку російських військових, належить полковнику ЗСУ Руслану Гринчаку: "Візьми цього керівника, візьми Левчука і скажи:" Пацани, ось якщо буде ось так, то, бл*дь, еб*нем ще один малайзійський "Боїнг".

"Фальсифікація" доказів

Російські військові стверджують, що відеоматеріали щодо збиття Boeing-777 MH17 в липні 2014 року, представлені Міжнародною слідчою групою (Joint Investigation Team — JIT), були сфальсифіковані. Так, на зображенні нібито були порушені закон лінійної перспективи і закон прямолінійного розподілу світла, а також в об’єктів буцімто різні види деталізації. Таким чином росіяни підтверджують монтаж відео.

"Україна причетна не лише до самої трагедії, але і до маніпулювання міжнародним слідством", — заявили в Міноборони РФ.

Ракета з Теребовлі

Російські військові заявили, що ракета, якою над Донбасом було збито малайзійський Boeing, нібито була на озброєнні в українській військовій частині.

"Достовірно відомо, що ракета військовою частиною була отримана, про що був складений акт врахованої продукції. Справжнє найменування частини 20/152 — "223-га зенітно-ракетна бригада". 1986 року бригада входила до складу Прикарпатського військового округу і дислокувалася у місті Теребовля, Тернопільської області Української СРСР", — заявив генерал-лейтенант Микола Паршин.

Відео Журналісти знайшли чоловіка, який заявляв, що малайзійський "Боїнг" збили українці

Чоловік видавав себе за працівника аеропорту "Бориспіль" та заявляв, що боїнг влітку 2014 року збили українські винищувачі. Такий фейк з’явився у перші хвилини після трагедії, в якій загинули 298 людей. Розповсюдив цю брехню громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес.

Журналісти знайшли чоловіка, який заявляв, що малайзійський "Боїнг" збили українці
ТСН. Підсумки дня
  • Facebook 6
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Нагадаємо, 17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, за даними слідства, був збитий над контрольованим сепаратистами районом Донецької області.

Катастрофа MH17. Інфографіка

Джерело статті: “https://tsn.ua/svit/namalovaniy-vinischuvach-ta-ispanskiy-dispetcher-hronologiya-brehni-rosiyi-pro-katastrofu-mn17-1160739.html”

©1info.net