Стільці для IKEA вробляють із незаконно вирубаного українського лісу: британське дослідження


Карпатські гори є життєво важливим середовищем існування для одних із найрідкісніших диких тварин Європи, де проживають тисячі бурих ведмедів, а також вовки та євразійські рисі. Але, як виявляється, вони також є джерелом виробництва для шведського меблевого гіганта IKEA.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

23 червня британська неурядова організація Earthsight, після 18 місячного розслідування, опублікувала своє чергове дослідження щодо схеми постачання української деревини в ЄС. Це стосується закупівель компанією ІКЕА української деревини в своїх посередників, які начебто продають сертифіковану деревину. Далі ж цілі ліси перетворюються на продукти шведського виробника і опиняються на полицях магазинів.

Наприклад, розкладні стільці Terje, що продаються у мережі магазинів ІКЕА, виробляють з незаконно вирубаного українського бука. Вартість цього стільця на українському сайті IKEA становить 399₴

Деталі розслідування

Постачанням сировини для виробництва займається лісомисливське господарство смт Великий Бичків на Закарпатті. Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на “санітарні” рубки на 109 ділянках з квітня по червень 2018 року. Це відбувалось під час час так званої “тиші”, коли заборонені санітарні вирубки. Дозволи на рубку здорових дерев видали під приводом того, що вони хворі. Це ще й відбувалось у весняний період, коли десять тижнів підряд дикі тварини розмножуються.

Дані, отримані в ході розслідування, свідчать, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні рубки у тому ж обсязі в аналогічний період у 2019 та 2020 роках.

Колишній головний лісник Великобичківського державного лісогосподарського підприємства Юрій Сойма не заперечив, що екологічні інспектори виявили багаторазові порушення закону. Але він сказав: “Екологічні інспектори мають усі необхідні повноваження накладати штрафи, якщо виявляють якісь порушення під час проведення планових та позапланових перевірок. Не ясно, чому, маючи цю інформацію, вони цього не зробили”. До речі, Сойму звільнили з посади директора господарства у лютому 2020 року.

Головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія “ВГСМ”. Компанію заснували у 1992 році власне як постачальника для ІКЕА.

“ВГСМ” є одним з найбільших деревообробних підприємств України, яке переробляє 40 тис. кубометрів деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців. Майже весь свій товар вони експортують до ЄС, при цьому замовником 96% всієї продукції є ІКЕА.

До речі, до 2008 року власником “ВГСМ” була дочірня компанія ІКЕА – Swedwood, яку ІКЕА закрила у 2008 через місцеву корупцію. Згодом компанію викупив багаторічний працівник ІКЕА, румун Даніел Міхай Плопішан, котрий знову відкрив її у 2010, аби виробляти букові стільці для шведського гіганта.

Товаротранспортні документи показують, що “ВГСМ” продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику ІКЕА в Словаччину. Значну частину експортної продукції становлять напівготові частини меблів ІКЕА або букові пиломатеріали, які переправляють до Румунії, де їх фінальною обробкою займається компанія Plimob.

У 2018 році Plimob виготовила близько 1,5 мільйонів стільців Terje для Ikea, а також стільці Ingolf, Henriksdal і Nornas.

Згідно з даними Earthsight, у Великому Бичкові протягом квітня і початку травня 2020 року (період карантину й пандемії) на щонайменше 33 різних ділянках, всупереч забороні, проводились санітарні рубки. На 11 з цих ділянок заготівлю проводила компанія “ВГСМ”.

Британська телевізійна компанія Channel 4 News взяла коментар у керуючого директора ВГСМ, Ірини Мацепури. Вона сказала: “Ми завжди збираємо тільки легальну деревину і у нас є документ, що підтверджує кожен кубічний метр деревини. IKEA купує тільки сертифіковану деревину FSC, і відповідно ми можемо довести кожен кубічний метр деревини за допомогою вихідних документів”.

Директор Earthsight, які провели розслідування, Сем Лоусон каже, що сам процес сертифікації FSC є недосконалим.

“Ми бачили нелегальні порушення деревини, порушення прав людини, корупцію по всьому світу, за участю компаній, сертифікованих FSC. І тому, що ІКЕА повинна зробити в першу чергу, використовуючи свою обробку як найбільший покупець деревини FSC, це змусити саму FSC змінитись, зробити сертифікацію кращою”.

Після опублікованого дослідження, вже 23 червня, IKEA заявила, що перегляне свою мережу поставок деревини й постачальників з України після повідомлення неурядової організації про нібито незаконну вирубку в Карпатах.

“IKEA не приймає деревини, яку незаконно вирубують, для виробництва наших продуктів”, – сказав фахівець компанії IKEA у відповіді на запит видання Reuters.

“Ми розуміємо, що незаконна лісозаготівля залишається широко розповсюдженою глобальною проблемою і активно працюємо над впровадженням заходів для перевірки законності й відповідності серед наших постачальників”, – зазначили в компанії, додавши, що у них розпочали незалежний аудит щодо цієї практики в Україні.

В IKEA також заявили, що деревина з України складає менше 1% від того, що компанія отримує з усього світу.

У 2019 році IKEA використала близько 21 мільйонів кубічних метрів круглої деревини, що становить майже 1% від усього світового виробництва промислових пиломатеріалів.

ІКЕА – найбільший споживач деревини та найбільша компанія з роздрібної торгівлі дерев’яними меблями у світі. У рамках власної стратегії компанія зобов’язалася до серпня 2020 року забезпечити або використання вторсировини, або докази екологічного походження деревини, пише Економічна правда.

Для цього ІКЕА заручилася підтримкою Лісової Опікунської Ради, або FSC – провідної міжнародної системи екологічного маркування деревини і паперу.

Уся незаконно заготовлена деревина, яку ІКЕА отримує з України, є FSC-сертифікованою. Великобичківське ЛМГ, найбільший постачальник бука для стільців ІКЕА, має сертифікат FSC з 2005 року.

Самостійно ІКЕА неспроможна запобігти використанню незаконної деревини, бо сама не займається її сертифікацією, а покладається на сертифікацію Лісової Опікунської Ради (FSC) – найпопулярніше у світі маркування екологічності деревини.

Як пише Zn.ua, після попереднього звіту Earthsight у жовтні 2018-го ASI, орган, завданням якого є забезпечити дотримання правил FSC, провів спеціальні перевірки в Україні. Особливу увагу шановні фахівці планували приділити законності санітарних рубок і шахрайству із продажем та експортом деревини. В результаті вони просто приїхали, оглянули два сусідні лісгоспи Львівської області та видали висновок, що жодних проблем не виявлено.

Поважні експерти, що оцінювали законність рубок, оглянули ділянки, засаджені смереками на висотах, які не є природними для цих дерев. Вони були на ділянках, де лісники свідомо висадили смереки якнайвище, бо знають, що тоді дерева почнуть сохнути, і санітарна рубка буде виправданою як ніколи. Були і нічого підозрілого не помітили. Нелегальність санітарних рубок вони перевіряли, приїжджаючи на ділянки, де лишилися самі пні, хоча доцільно було б зазирнути на ділянки, де ці рубки лише плануються, аби пересвідчитися, що дерева дійсно хворі. Шахрайство з продажем та експортом деревини експерти ASI оцінювали за документами самих лісгоспів і там теж, як ви здогадалися, проблем не знайшли.


Джерело статті: “http://lviv1256.com/news/stil-tsi-dlia-ikea-vrobliaiut-iz-nezakonno-vyrubanoho-ukrains-koho-lisu-brytans-ke-doslidzhennia/”

©1info.net