Чому про це не подумали раніше? Науковці успішно протестували новий спосіб введення вакцини проти туберкульозу

Фото pixabay.com
Фото pixabay.com

Подія: Науковці з Медичного факультету Університету Піттсбурга і Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) провели дослідження і з’ясували, що вакцина від туберкульозу може бути набагато ефективнішою, якщо вводити її у вену, а не під шкіру.

Об этом сообщает http://kod-ua.com

Деталі та коментарі: Від туберкульозу у світі помирає більше людей, ніж від будь-якого іншого інфекційного захворювання. Переважна більшість загиблих — вакциновані. У чому ж проблема? Невже вакцина БЦЖ погана? Ні, вона діє, а от спосіб її введення виявився не таким ефективним, як вважалося досі.

Професорка мікробіології і молекулярної генетики в Центрі досліджень вакцин Пітта Джоанн Флінн разом із колегами вирішила перевірити, чи має значення спосіб введення вакцини. Тестували науковці єдину комерційну вакцину Bacille Calmette-Guérin (БЦЖ).

Для експерименту відібрали кілька десятків здорових мавп. Усіх тварин розділили на шість груп. Першій групі вакцину ввели стандартно під шкіру, іншій — збільшили дозу, але не міняли спосіб введення, третю групу залишили без щеплення, четверта — отримала інгаляцію препаратом, п’ята — інгаляцію та стандартну ін’єкцію, а остання — більш сильну дозу БЦЖ, яку вводили у вену.

Через пів року усіх тварин спробували заразити туберкульозом. В результаті усі мавпи, яким ввели стандартну дозу вакцини під шкіру, отримали запалення легень. А кількість бактерій туберкульозу у їхніх легенях була лиш трохи меншою ніж у мавп, які взагалі не мали щеплення. Ще три інші способи введення дали схожий результат. І лише внутрішньовенна вакцинація забезпечила майже стовідсотковий результат. З десяти тварин захворіла лише одна, інші були абсолютно здоровими.

читайте також: Уряд порекомендував зменшити тарифи на опалення і гарячу воду. Але є не одне але

"Ефект дивовижний, — каже доктор Філінн. — Коли ми порівнювали легені тварин, яким вводили вакцину внутрішньовенно, із легенями тих, які отримали щеплення у стандартний спосіб, то зауважили, що бактеріальне навантаження знизилося у 100 000 разів. У дев’яти з 10 тварин не було запалення в легенях". Втім, за словами дослідниці, поки що медицина не може на практиці реалізувати весь потенціал цього дослідження.

Перш ніж випробувати цей метод на людях, науковці мають впевнитися у його безпечності. Окрім того, внутрішньовенна вакцинація вимагає більшої майстерності від лікарів і медсестер, адже неправильно введена вакцина підвищує ризик зараження туберкульозом.

Що було раніше: У Міністерстві охорони здоров’я України створили онлайн-тест для перевірки на туберкульоз. Анкета анонімна і складається з 13 питань. За останніми даними 31 615 людей в Україні перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах.


Джерело статті: “https://expres.online/health/chomu-pro-tse-ne-podumali-ranishe-naukovtsi-uspishno-protestuvali-noviy-sposib-vvedennya-vaktsini-proti-tuberkulozu”

©1info.net