Україна і Польща почали віртуальний реверс газу

Між Україною та Польщі заробив віртуальний реверс газу. Про це в п’ятницю, 24 січня, повідомив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Об этом сообщает http://persona-l.com

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

За його словами, нові можливості активно використовуються українськими трейдерами і вже почалися поставки газу з Польщі через ГВС Дроздовичі.

«Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з РФ до Польщі в обсязі 9 млн куб. м на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі 2 млн куб. м, то фактично транспортується через кордон лише 7 млн куб м (9-2)», — пояснив Макогон.

Він нагадав, що раніше можна було робити такі операції через транзитного контракту Газпромом і Україна була фізично змушені вивозити всі обсяги газу в Польщу через Дроздовичі і завозити потрібні обсяги тому через пункт Германовичи. Це вимагало витрат на прокачування газу, а обсяги поставок були обмежені технічними можливостями трубопроводу Германовичи.

«Зараз таких обмежень немає, і ми можемо шляхом віртуального реверсу імпортувати весь обсяг газу, який фізично йде з України в Польщу (зараз це 9 млн куб. м в добу, в минулому році середній транзит в Польщі був 12 млн куб. м)», — додав він.

Макогон зазначив, що імпорт з Польщі включає в себе і імпорт газу з польського LNG терміналу. Таким чином, вже зараз комерційно Україна може імпортувати шляхом віртуального реверсу до 9 млн куб м на добу або 3,3 млрд куб. м газу з польського терміналу. При цьому українська ГТС готова приймати з Польщі до 6,6 млрд куб. м в рік, але поки Польща, до завершення низки робіт у польській ГТС, може поставляти фізично тільки близько 2 млрд куб. м.



Джерело статті: “http://povin.com.ua/270356-24-01.html”

©1info.net