У Дніпрі згадують відомого художника (Фото)

Час можна проводити із користю: читати книжки, дивитись фільми, рушати у відеоподорожі музеями. Відвідувачам інтернет-сторінки Дніпропетровського художнього музею проект «Мистецький календар» пропонує взяти участь у книжковій презентації.

Об этом сообщает Компромат вики



5 червня виповнюється 95 років від дня народження художника Дніпропетровщини Віктора Івановича Матюшенка. Чисельні альбоми-каталоги різних років (1975, 1984, 1991, 2004, 2005, 2015, 2018) з книжкового фонду Дніпропетровського художнього музею дають широку можливість більше пізнати художника, нашого земляка. Це не тільки знайомство з картинами, які зберігаються у фондах музею. Але і цікаві факти з життя і творчості. Один з них – бажання відображати красу рідного краю. До цього юнака спонукали події Другої світової війни. Спочатку 16 річний Віктор Матюшенко прийняв рішення вирушити на фронт. В юнака було велике бажання дати відсіч загарбникам, що прийшли руйнувати рідний край. Адже ще батько, звичайний робітник, який працював ливарником-формувальником дуже цінував затишну красу України. Напевне, це передалось Віктору.


Війну закінчив з бойовими нагородами снайпера-розвідника і після перемоги вибрав долю кадрового офіцера, вступивши до військового училища. Якось курсантів повели на екскурсію до Третьяковської галереї, де Віктор побачив картину Ф. Богородського «Слава полеглим героям». Полотно дуже вразило юнака. Це стало поворотним моментом життя. Таким чином курсант подав рапорт про відрахування і вступив до Дніпропетровського художнього училища…


За своє недовге життя художник не раз брав участь в обласних і республіканських виставках, мав декілька персональних виставок (1967, 1975, 1983 рр.), а остання – вже посмертна – відбулась 1986 року у Києві.


Численні картини художника зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, музеї українського живопису (м. Дніпро), Київському музеї українського мистецтва та в приватних колекція у багатьох країнах.


Текст С. Безпалько,


фото О. Ярошенко


Поделиться ссылкой:




Джерело статті: “https://dnepr.web2ua.com/u-dnipri-zgadujut-vidomogo-hudozhnika-foto-1642/”

©1info.net