Іван Ліберман: Європейський суд з прав людини левову частину судочинства бере саме з єврейської практики!

Замість простого «відшкодування моральної шкоди» буде «відшкодування за біль та жаль». Народні депутати у законопроекті №3605 хочуть ввести подібні зміни до Цивільного кодексу та замінити старий термін на нове формулювання.

Об этом сообщает Слон

За словами ініціаторів проекту закону, необхідно «змінити підхід до визначення «моральної шкоди» з урахуванням законодавства країн ЄС», де шкода, завдана особі, визначається не просто як загальна «моральна», а саме – за «біль» та «жаль».

Loading…

Пропонується також додати пункти, через що, відверто кажучи, впродовж останніх місяців потерпів не один український політик або чиновник… Це правда. Але, як співається у відомій пісні: «…Як вмів – так і жив, а безгрішних не знає природа»… Тож, на місці цих політиків може з необачності або легковажності опинитися кожен з нас. Це також правда…

Пропонується, що повинно бути також й відшкодування за шкоду через:

Популярні новини зараз
  • Свято 12 червня: іменини, традиції, заборони, прикмети та визначні події
  • Друга хвиля коронавірусу почнеться восени: лякаючий прогноз
  • Вчені дали розклад магнітних бур на червень
  • – порушення таємниці листування;

    – втручання у приватне життя (через, наприклад, несанкціоновану зйомку);

    – розголошення недостовірної інформації про людину.

    Наскільки це по-європейськи та актуально для нинішньої України? Фаховий коментар відомого адвоката, доктора права Івана Лібермана:

    «Скажімо, в тому ж Ізраїлі шкоди загалом є 6 видів: 4 види моральної і 2 види матеріальної. У нас до сьогоднішнього дня залишається лише один вид моральної шкоди – просто «моральна шкода». Загальне визначення – «моральна шкода» і все. І суд у нашому судочинстві вже визначав, наскільки людина переживала, страждала, недосипала, недоїдала на нервовому ґрунті – усілякі подібні аспекти повинні були доводитись у суді.

    Те, що пропонується зараз, насправді, дуже серйозний крок щодо встановлення конкретної моральної шкоди. Саме її секторності. Тобто, з цього законопроекту випливає, що Україна виходить не лише на європейський, а й на єврейський принцип відшкодування моральної шкоди.

    Приміром, серед 4 видів саме моральної шкоди, які є в Ізраїлі, має місце в тому числі «приниження», як окрема шкода (в нас ще цього немає навіть в проекті). Також там є «сором», який понесла людина, яка, скажімо, ходила певний час без зубів внаслідок побиття, без ока в результаті завданої травми тощо. Це саме «сором», не завдання фізичного болю, а «сором», і це зовсім інший аспект.

    В Україні до цього часу залишався лише один вид моральної шкоди – просто «моральна шкода». Зараз пропонується зробити 2 види моральної шкоди – за «біль» та «жаль». Чим це добре?

    Тим, що у суді можна буде довести кожен окремий вид моральної шкоди окремо. Бо сьогодні, коли залишається оця застаріла форма – загальне визначення «моральна шкода», суди визначають на свій власний розсуд – чи компенсація моральної шкоди вартує 10 гривен, чи вона вартує 10 мільйонів гривень. Отже, тепер це пропонується вести в ранг секторності.

    Я не виключаю, що це лише перший подібний законотворчий крок щодо ще більшого розширення секторності поняття «моральна шкода». Думаю, що це не останній крок в напрямку запровадження таких досить серйозних технологій.

    Можливо, те, що я зараз скажу, буде певним відкриттям таємниці. Можливо, це і буде ключовим: Європейський суд з прав людини насправді левову частину того судочинства, яке він здійснює, бере саме з єврейської практики застосування судами норм права і норм закону. Це – факт!», – наголосив Іван Ліберман.

    Хочете читати новини в іншому форматі?
    Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА
    Підписатись можна ТУТ
    Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися

    Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/06/12/ivan-liberman-yevropejskij-sud-z-prav-lyudini-levovu-chastinu-sudochinstva-bere-same-z-yevrejskoyi-praktiki/”

    ©1info.net