16.06.20 02:09 Скасування ЗНО, зашкварений міністр — біди, які чекають освіту

Під час торішньої передвиборчої кампанії гуляли потішні скріни з групи прихильників Зеленського. Приблизно такого змісту: "Сподіваюся, що Зеленський скасує ЗНО бо моя дочка вже чотири роки не може вступити". Хто мав час, писав нерозумній матері (незалежно від того, була вона ботом чи реальною людиною), що проблема аж ніяк не у тестах. Посміялися й забули? А НІТ! Трохи більше, ніж за рік після інавгурації президента ЗНО таки можуть скасувати.

Об этом сообщает Компромат

СКАСУВАННЯ ЗНО

І ось, вже скасували пробні тести. На черзі — скасування цьогорічного вступу по ЗНО. І відмовка знайшлася — необхідність дотримання карантину через COVID-19. Шановні контролери карантину, а чи були ви у супермаркетах? В електричках? У громадському міському транспорті? І прошу, зайдіть, у торгово-розважальні центри. Там кожен другий носить маску на роті, вільно видихаючи носом. Ваш привід до скасування ЗНО зовсім не переконливий. Будь-який подібний крок небайдужою громадськістю розцінюється як початок скасування усієї системи ЗНО. Кабмін не може не знати, яка буча вже піднялася з цього приводу.

Ви не зможете заперечити, що запровадження ЗНО стало однією з найуспішніших кроків незалежної України. Воно досягло двох цілей, які ставила ця реформа. По-перше, мінімізація корупції при вступі. Я особисто знаю десятки розумних дітей, які завдяки чесному ЗНО вступили до дуже хороших університетів — куди не мали би шансу потрапити за старої корупційної системи (думаю, такі знайомі у кожного є). По-друге, показ реального зрізу знань випускників шкіл — як по регіонах і конкретних школах, так і загалом. У тому, що ці знання в середньому невисокі, винне не ЗНО, а пережитки радянської освіти й відповідний рівень шкільних програм і педагогів.

І ось, у своїй цинічності влада може піти так далеко, як навіть не чекали. Зате вже з’явився інший мем — про те, як президентів батько-професор жалівся йому на те, яке погане ЗНО (авжеж, адже кожне студентське місце — це нічогенька сума в у. о.).

НОВИЙ МІНІСТР?

Контекст робить побоювання щодо ЗНО гіршими і невеселим. На посаду міністра освіти рекомендовано Сергія Шкарлета (пройшов співбесіду і у Шмигаля, і у Зеленського, і на фракції СН). Щодо цієї кандидатури у науковій та освітній спільноті пристрасті розгорнулися шалені. Це ректор Чернігівського національного технологічного університету. Борцям з плагіатом знадобилося дуже мало часу, щоб сходу знайти в роботах ректора масу плагіату (але ми пам’ятаємо, що для нинішньої влади це не аргумент, адже очільник профільного комітету Ради Сергій Бабак також був спійманий на академічній недоброчесності).

Ви сміятиметеся, але Шкарлет є членом Експертної ради з питань проведення експертизи дисертаційних робіт (призначений на початку каденції Лілії Гриневич). У 2012-му в інтерв’ю говорив: "Узагалі, я вважаю, що застосовувати покарання за плагіат необхідно не тільки до студентів, а й перенести його у площину застосування для всіх без винятку учасників навчального процесу та наукового пошуку".

Мабуть не сумніває владу і політичний бекграунд Шкарлета. Колишній член Партії регонів. При чому, за його ж словами, він зробив свій політичний вибір ще у 2004 році. У 2010 році балотувався від ПР до міської ради Чернігова.

"– Ви йдете в депутати обласної ради від Партії регіонів…

– Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів. Ми збудуємо нову Чернігівщину…".

Нагадати здобутки уряду часів Януковича у сфері освіти і науки? І русифікація буде не єдиним. У 2015 Шкарлет вже йшов від БПП. Нині може настати його зірковий час.

Сказати, що наукова спільнота шокована потенційним міністром — це не сказати нічого. Людина з таким бекграундом і списаними науковими роботами рухатиме освіту і науку до сучасних стандартів і результатів? Окрім абсурдності ситуації це ще й величезна репутаційна втрата для країни і нівеляція самого поняття наукових досліджень.

Мало того, нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура вже заявиви, що голосуватиме за Шкарлета, бо той виступає за збереження санаторних шкіл-інтернатів. Такі заклади — це обман реформи відмови від інтернатів. Їх посуває дирекція таких шкіл, збергіаючи роздутий штат і загалом маючи вигоди з таких закладів. В них практично немає сиріт (після успішної реформи Ющенка, на щастя, кількість сиріт в інтернатах в Україні невпинно зменшується). Усі учні таких місць — діти, що мають батьків. Санаторна школа по суті оформлюється як місце лікування за якимось медичним показником. Таким може бути наприклад сколіоз чи астма — тобто діагнози, підтримка щодо яких цілком мможе надаватися за місцем проживання. Тобто приводи абсолютно формальні, зате грошей з бюджету на утримання таких інтернатів вимивається маса.

Президент Зеленський заявляв, що підтримує європейську практику відмови від інтернатів радянського типу. Натомість мають звести невеликі затишні заклади для дітей з важкою формою інвалідності, а великі совкові інтернати казарменого типу поступово розформувати чи перепрофілювати. Сироти або діти, що не мають опікуна мають виховуватися у дитячих будинках сімейного типу, які повинні підтримувати громади та держава. Однак що ми бачимо? Зеленському нічого не завадило підтримати кандидатуру Шкарлета, яка, виявляється, виступає за збереження інтернатів.

Ексміністерка Анна Новосад припустила, що таку дискредитовану кандидатуру педалюють ректори, яких не влаштовують реформаторські дії у вищій освіті, які були здійснені в останні роки:

"Чому ж така шалена підтримка саме пана Сергія? Відповідь дуже проста — окремій когорті ректорів дуже потрібен свій зручний міністр. Який буде не про якість освіти, бо для цього треба непопулярні кроки. А про зручність, заради збереження своїх посад. І грошей.

З того, що вже відомо, — пан Сергій буде дуже зручним для окремих ректорів. Адже точно допоможе протягнути через уряд такі бажані для окремих очільників університетів зміни. З того, що вже обговорюється у їхній спільноті:
— скасування ЗНО на вступ після коледжів;
— обмеження ЗНО на магістратуру;
— відміна KPI для ректорів;
— відміна індикативної собівартості;
— відміна фінансування університетів за результатами їх діяльності…

До чого ці всі зміни? Дуже просто — окремим ректорам, і вочевидь, пану Сергію, чхати на якість освіти, на майбутнє студентів, їм треба не хороші студенти — їм треба КОНТИНГЕНТ. Саме так називаються в їхньому світі вступники з будь-яким рівнем знань, з яких вони просто знімають гроші. Тому їм геть незручні ті зміни, які зробили і наша команда, і попередні.

Високопоставлена особа, яка приймає рішення може сказати: "Так він же подобається ректорам! Хороший же варіант, треба брати!" Звісно подобається. Тому що це про їхні інтереси, але аж ніяк не про наші з вами".

У цей момент на сцену має вийти президент і своїм фірмовим тоном і виразом обличчя сказати: "У нас кадровий голод!".

Ось тільки вибір є. Не секрет, що серед обговорюваних кандидатур були дуже хороші люди зі світовим ім’ям. Ось тільки вони би не прогнулися перед ректорами-корупціонерами і частиною електорату, яка, бачте, не може вступити до вишу "через ЗНО".

Тож якщо незабаром ви почуєте, що прізвище нового міністра освіти Шкарлет — знайте, що наступає зашквар. А ще ліпше — подивіться на список депутатів, які проголосують "за".


Джерело статті: “https://censor.net.ua/blogs/3202196/skasuvannya_zno_zashkvareniyi_mnstr_bdi_yak_chekayut_osvtu”

©1info.net