Албанія почала головування в ОБСЄ: Україна у пріоритеті

Про це передає Depo.ua з посиланням на "Європейську правду".

Об этом сообщает http://vestnik-jurnal.com

"Вступ на посаду голови ОБСЄ є справді історичним моментом для Албанії: з країни, що знаходилась під жорстоким комуністичним режимом, ми стали одним з тих, кому випала честь очолити цю організацію. Головування в ОБСЄ знаменує собою кульмінацію нашої значної трансформації", – заявив прем’єр-міністр і міністр Європи та закордонних справ Еді Рама, вступаючи на посаду голови ОБСЄ.

За його словами, головування в організації в 2020 році ґрунтується надосягенні трьох важливих цілей:

  • зосередження уваги на засадах шляхом спільного сумлінного виконання всеосяжного комплексу політичних зобов’язань;
  • досягнення змін на місцях шляхом запобігання ескалації конфліктам, моніторингу виборів, підтримки реформ або поліпшення безпеки та процвітання громадян;
  • продовження зміцнення діалогу, натхненного 30-ю річницею Паризької хартії.

Пріоритети албанського голови охоплюють всі три аспекти всеосяжної концепції безпеки ОБСЄ. Рама виділив деякі ключові питання, які будуть включені в порядок денний.

Криза в Україні і навколо неї залишається насущною проблемою безпеки в Європі", — сказав Рама.

Варто зазначити, що у 2020 році Україна планує відкрити посольство в Албанії.

"Зусилля із врегулювання конфліктів знаходитимуться в центрі порядку денного албанського головування, оскільки неприпустимо, щоб затяжні конфлікти в нашому регіоні продовжували забирати людські життя. ОБСЄ зарекомендувала себе як організація, яка не тільки може швидко розгортатися в районах конфліктів, але і іноді може робити це там, де ніхто інший не може", – заявив він.

Він наголосив, що жінки, як і раніше, найбільше страждають від нестабільності і конфліктів.

"Вони також несправедливо виключені з мирних переговорів. Саме тому ми зосередимо свою увагу на боротьбі з насильством щодо жінок, так і на підвищення ролі жінок у забезпеченні миру і безпеки", – додав новий чинний голова.

Окрім цього, він повідомив, "що спираючись на імпульс, створений попередніми головуваннями, Албанія зміцнюватиме роботу ОБСЄ у боротьбі з корупцією".

"Оскільки ОБСЄ широко визнана світовим лідером у боротьбі з торгівлею людьми, в 2020 році ми продовжимо підтримувати діяльність ОБСЄ у цій галузі. Ми повинні активізувати наші зусилля по боротьбі з дискримінацією і заохоченню прав людини і основних свобод", – сказав Еді Рама.

Чинний голова ОБСЄ Еді Рама представить пріоритети Албанії Постійній раді ОБСЄ 9 січня у Відні.

Нагадаймо, у 2020 році в ОБСЄ головуватиме Албанія, у 2021 році – Швеція, а у 2022 році – Польща.



Джерело статті: “https://www.depo.ua/ukr/svit/albaniya-pochala-golovuvannya-v-obse-ukraina-u-prioriteti-202001011089092”

©1info.net