Переселення людей можливе?: На Марсі знайдені величезні запаси води

З льоду можна отримати воду, кисень, а також компоненти ракетного палива.
Відразу після свого формування Червона планета мала повноцінну гидросферу. На її поверхні були постійні водойми, текли річки і йшли дощі. Але за наступні мільярди років клімат Марса істотно змінився і планета перетворилася на звичну нам пустелю, інформують
Однак, Марс все ж зберіг частину води. Зараз вона існує у вигляді відкладень водяного льоду, розташованих під поверхнею планети. Ці поклади могли б надати неоціненну підтримку майбутнім пілотованим експедиціям. З льоду можна отримати воду, кисень, а також компоненти ракетного палива.
Основне питання полягає в його добуванні. Місце посадки пілотованої експедиції має поєднувати два фактори: з одного боку, лід повинен залягати на відносно невеликій глибині, щоб видобуток льоду не створював особливих проблем. З іншого боку, поклади повинні розташовуватися в помірних широтах, де більше сонячного світла і тепліше, ніж на полюсах.
Група вчених з Лабораторії реактивного руху NASA спробувала допомогти у вирішенні цього завдання. Дослідники опублікували карту, яка демонструє розподіл водяного льоду на Марсі. Вона складена за даними місій MRO і Mars Odyssey. Кольори відповідають глибині залягання: відтінки синього ділянкам з найменшою глибиною, червоного — з найбільшою глибиною, чорний — ділянкам, покритим товстим шаром дрібного пилу, де космічним апаратам не вдалося знайти слідів підповерхневого льоду.

Вивчивши карту, дослідники дійшли висновку, що найбільш перспективне місце для висадки пілотованої експедиції знаходиться в північній півкулі Марса в регіоні під назвою Arcadia Planitia. Він володіє плоским рельєфом і розташований приблизно посередині між полюсом і екватором. Що цікаво, саме тут знаходяться деякі з ділянок, що розглядаються компаній SpaceX як можливе місце для посадки корабля Starship.

Об этом сообщает http://bpressa.com


Джерело статті: “https://patrioty.org.ua/ecomomic/pereselennia-liudei-mozhlyve-na-marsi-znaideni-velychezni-zapasy-vody-309977.html”

©1info.net