В Україні звільнять до тисячі лікарів: хто потрапить під удар

В Україні під загрозою звільнення опинилися зубні лікарі – фахівці, які на відміну від лікарів-стоматологів мають не вищу, а середню спеціальну освіту. З квітня їх позбавлять права лікувати пацієнтів, а дозволять тільки робити профілактичний огляд.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє сайт “Актуально”.

Об этом сообщает http://mir-publishers.net

Про позбавлення зубних лікарів права лікувати йдеться в наказі Міністерства охорони здоров’я 17-річної давності №117, про який раптом згадали в відомстві.

Loading…

При цьому медикам комунальні та державні медичні установи платити не збираються, про що вони вже попередили лікарів. Клініки готують людей до масових звільнень. Відбутися вони повинні до квітня 2020 року, коли згідно з планом медичної реформи всі лікарі повинні укласти договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), а медичні установи – там зареєструватися.

Зміни функціональних обов’язків не торкнуться лікарів-стоматологів з вищою освітою, які будуть працювати далі.

Міністерство також позбавило зубних лікарів без вищої освіти, яких в країні близько 1200, можливості отримувати ліцензію і йти в приватну практику.

Зубні лікарі вирішили протестувати проти нововведення. 11 січня близько 150 фахівців з 12 областей України провели в Хмельницькому збори громадської організації “Зубні лікарі України”. Вони склали резолюцію з вимогою ініціювати перегляд обсягу стоматологічної допомоги, яку мають право надавати зубні лікарі.

Про відповідь на резолюцію МОЗ поки не повідомляється.

Нагадаємо, міністерство охорони здоров’я уріже тарифи для лікарень, якщо грошей у держави бракуватиме. Відомство винесло на обговорення проект порядку реалізації державних гарантій медичних послуг. В ньому йдеться про те, як Національна служба здоров’я платитиме за медичні послуги лікарням.

Зазначимо, що в продовження медреформи з другого кварталу 2020 року профільні лікарі і клініки будуть переведені на нову систему фінансування. Лікарні тепер не просто отримуватимуть бюджетні гроші на рахунок. Держава почне закуповувати у них послуги та оплачувати їх. Тобто, українці зможуть вибирати, у кого з фахівців лікуватися – так само, як раніше, могли вибрати сімейного лікаря. А фінансування лікарень та інших медичних закладів, де працюють профільні лікарі, відбуватиметься за принципом “гроші ходять за пацієнтом”.

Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися

Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/01/18/v-ukrayini-zvilnyat-do-tisyachi-likariv-hto-potrapit-pid-udar/”

©1info.net