Реставратор двічі намагався відновити «Непорочне зачаття», але щось (ну, тобто все) пішло не так

Приватний колекціонер з іспанського міста Валенсія звернувся до ресторатора з проханням відновити картину митця Бартоломе Мурільйо «Непорочне зачаття», створену в XVII столітті. Із двох спроб фахівцеві цього зробити не вдалося — а за свої послуги він ще попросив 1200 євро.

Про це повідомляє The Guardian.

Об этом сообщает Москов постскриптум

Зокрема, обличчя Діви Марії на оригіналі картині Мурільйо та на «відреставрованих» версіях значно розходяться.

Наразі іспанське законодавство не забороняє будь-кому — навіть без професійної освіти — працювати реставратором. Щоправда, про професійні навички конкретно реставратора «Непорочного зачаття» інформації немає.

The original is on the left. The two attempts at "restoring" it are on the right. Ouch.
"Experts call for regulation after latest botched art restoration in Spain: Immaculate Conception painting by Murillo reportedly cleaned by furniture restorer."https://t.co/t3kAIZYnNS pic.twitter.com/m8Kabrt7Qu

— Mark Rees (@reviewwales) June 22, 2020

За словами експрезидента Професійної асоціації реставраторів і колекціонерів мистецтва Іспанії (Acre) Фернандо Карери, такі випадки засвідчують необхідність посилення вимог до реставраторів та відповідальності за їхні дії.

«Нам потрібно вкладати в нашу спадщину, але перш ніж говорити про гроші, слід потурбуватися про те, щоб люди, які займаються такою роботою, мали відповідні навички», — заявив він у коментарі The Guardian.

Видання нагадує, що схожий випадок стався в 2012 році із фрескою Еліаса Гарсії Мартінеса із зображенням Христа, яку після того почали називати «Христовою Мавпою» («Monkey Christ»).

Not "quite" as bad as "Monkey Christ"! pic.twitter.com/DdLBtipg3K

— Derek MacEwen

©1info.net