Пристайко попросив вибачення за посольство України в Ірані, яке виключило ракетну атаку літака МАУ

Пристайко: Прошу пробачення, насамперед, у сімей жертв авіакатастрофи
Пристайко: Прошу пробачення, насамперед, у сімей жертв авіакатастрофи

Посольство України в Ірані помилково виключило версію ракетної атаки під час катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном. Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив 17 січня із трибуни Верховної Ради, інформує LB.ua.

Об этом сообщает http://topwebbusinesses.net

"Я як міністр закордонних справ прошу пробачення за дії посольства. Це була перша реакція у стані шоку, яке пережило наше посольство, прибувши на місце, де загинули наші люди, де було збито літак, де залишаються уламки літака, тіла. Посольство зробило помилку, озвучивши інформацію, отриману від офіційної іранської сторони, не вказавши "за інформацією іранської сторони", – пояснив глава МЗС.

Він вважає, що українським дипломатам слід було утриматися від таких заяв. За словами міністра, дії посольства виправдовує тільки спроба швидше повідомити про авіакатастрофу українцям.

"Ми спробували максимально швидко усунути цю проблему, зняли цю заяву із сайта посольства і далі були більш обережними в наших висловлюваннях. Я прошу пробачення, насамперед, у сімей жертв авіакатастрофи", – заявив Пристайко.

Пасажирський літак Boeing 737-800 рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня поблизу Тегерана незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ятеро членів екіпажу. Ніхто не вижив.

"За попередньою інформацією, літак розбився внаслідок аварії двигуна, із технічних причин. Зараз версію теракту або ракетної атаки відкидають", – написали відразу українські дипломати в Ірані. Пізніше в посольстві слова про теракт і ракетну атаку прибрали.

9 січня Іран оприлюднив попередній звіт про розслідування авіакатастрофи. Глава Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заявляв, що в літаку сталося загоряння, яке бачили свідки події.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо 9 січня, посилаючись на дані розвідки, повідомив, що Boeing 737-800 збила іранська ракета "земля – повітря". Про це заявили прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон. Вони припустили, що це сталося ненавмисно. За інформацією американських ЗМІ, ракет було дві. В Ірані спочатку називали таку версію брехнею.

11 січня Генштаб збройних сил Ірану заявив, що літак МАУ іранські військові збили помилково. У відомстві стверджують, що катастрофа сталася незабаром після обстрілу Іраном військових баз США в Іраку. Літак, як зазначено в повідомленні, наблизився до одного з важливих об’єктів іранського Корпусу вартових ісламської революції й "за формою та висотою польоту був схожим на ворожий об’єкт".

14 січня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що заяву українських дипломатів в Ірані про "технічні причини" авіакатастрофи було санкціоновано в Києві з метою "налагодити співпрацю з іранською владою".


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/localnews/-pristajko-vibachivsja-za-posolstvo-ukrajini-v-irani-jake-vikljuchilo-raketnu-ataku-litaka-mau-1483287.html”

©1info.net