Укрзалізниця сховала контракт на 10 мільярдів


АТ «Українська залізниця» протягом 2019 року двічі оголошувала закупівлю електричної енергії (UA-2019-08-01-003242-b , UA-2019-06-12-000062-c). І всі 2 рази тендер так і не дійшов до підписання договору. Можливою причиною цьому є те, що залізниця не дуже то й хотіла укладати конкурентний договір на постачання електроенергії.

Востаннє УЗ оголосила тендер по електроенергії в грудні минулого року на перше півріччя 2020 року. Очікуваний обсяг споживання компанії за 6 місяців склав 2,4 млрд. кВт*год. А очікувана вартість – 4,9 млрд.₴ І це одна з найбільших публічних закупівель. Початок аукціону по даному тендеру відбудеться 12 березня.

Згідно фінансового звіту УЗ за перше півріччя 2019 року компанія витратила на електроенергію 4 496 млн. ₴ Таким чином в рік УЗ могла втратити понад 10 млрд.₴ на послуги з постачання електроенергії.

UZ_6m2019_FS_UKR

Проте жодного контракту і жодної інформації про постачальника послуг і вартість електроенергії компанія не оприлюднює.

Платежі за постачання електроенергії навіть не «засвітилися» в реєстрі платежів, де вдалося знайти неконкурентний контакт на постачання газу.

Згідно очікуваної вартості закупівлі середня вартість електроенергії для УЗ визначена в 2,07₴ за кВт*год. Проте на енергетичні біржі вартість електроенергії складає в середньому 1,6-1,8₴ за кВт*год. Зважаючи на обсяг постачання ціна для залізниці могла би бути значно нижче біржової.

Отже потенційні збитки від неконкурентної закупівлі можуть сягати кількох мільярдів гривень на рік.

На письмовий запит ZБК до Укрзалізниці, щодо цін та постачальників електроенергії в 2019 році, УЗ не надала жодної відповіді

Згідно консолідованої звітності залізниці, компанії належить 100% власності ТОВ “Енерго Збут Транс”. Навіщо державна компанія створила ТОВку сказати важко.

ТОВ “Енерго Збут Транс” постійно приймає участь в закупівлях інших державних замовників на постачання електроенергії. Але яким чином отримує цю електроенергію, компанія УЗ, невідомо. Так само як і невідомо, яким чином розподіляються доходи цієї компанії, хто і як призначає її керівництво і контролює його.

Тож, при державній компанії, кимось і чомусь, було утворено «приватну форму» товариства, яка працює невідомо на кого.

10 мільярдів гривень Укрзалізниці не залишили жодного публічного сліду. Кому вони дісталися і на яких умовах також невідомо. До того ж залізниця створила ТОВку, яка «приторговує» електроенергією «наліво». Це явно не найкраща історія, навіть для УЗ.


Джерело статті: “https://zbk.org.ua/2020/01/30/ukrzaliznicya-sxovala-kontrakt-na-10-milyardiv/”

©1info.net