НАШІ ГРОШІ – Ахметівці знайшли суддю в Окружному, яка зупинила рішення НКРЕКП про плату за експорт е/е



Окружний адміністративний суд Києва11 лютого за позовом АТ «ДТЕК Західенерго» зупинив дію постанови №360 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Ця постановала передбачала відновлення плати за послуги з передачі для експортерів електроенергії, серед яких найбільшим є група ДТЕК Ріната Ахметова.

Об этом сообщает Роспрес


Відповідне рішення ухвалила суддя ОАСК Нана Вєкуа.


З ухвали відомо, що 7 лютого НКРЕКП прийняла постанову №360, якою внесла зміни до Кодексу системи передач. Ці зміни зобов’язали експортерів електроенергії оплачувати компанії «Укренерго» послуги за передачу електроенергії на експорт.


В свою чергу «ДТЕК Західенерго» подало позов про скасування постанови. Разом з позовом фірма подала заяву про його забезпечення шляхом зупинення дії постанови НКРЕКП. В обґрунтуванні вимог «ДТЕК Західенерго» вказало, що постанова порушує права Енергетичного співтовариства та Європейського Союзу і компанію змушують укладати угоди про послуги, які фактично не надаються. Компанія пригрозила, що змушена буде розірвати угоди про експорт електроенергії і звернутися до суду з новими позовами про відшкодування збитків.


Суддя погодилася, що «зв`язку із економічною недоцільністю здійснення експортних операцій, може нести значні збитки». А тому вирішила до моменту винесення рішення у справі у справі №640/3041/20, в якій «ДТЕК Західенерго» намагається скасувати постанову НКРЕКП, зупинити дію самої постанови.


З матеріалів «Судова влада» про стан розгляду справ відомо, в один день з «ДТЕК Західенерго» 10 лютого позов про скасування постанови №360 подало «Д.Трейдінг», що саме здійснює експорт електроенергії в групі компанії «ДТЕК». Справу мала розглядати суддя Вікторія Оверкова, але ухвала по ній відсутня в судовому реєстрі.



Експорт відбувається через Бурштинський енергетичний острів, на якому розташовані електричні мережі Бурштинської теплової електростанції (ТЕС), він синхронізований з європейською енергосистемою.


Бурштинська ТЕС належить АТ «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова та є основним виробником електроенергії для енергоострову (близько 90% від загального обсягу електроенергії у цій зоні). Експортує електроенергію ТОВ «Д.Трейдінг» Ахметова, якій також належать найбільші обсяги річного перетину для імпорту е/е з Росії та Білорусії.


З листопада 2019 року «Д. Трейдінг» Ахметова перестало платити за користування за транспортування електроенергії магістральними лініями у листопаді, борг компанії на 10 січня склав 362,50 млн₴. А загалом компанії з групи «ДТЕК» заборгували на той час 544,48 млн₴, що складало майже половину загального боргу перед компанією «Укренерго». Остання компенсує «Гарантованому покупцю» витрати на сплату по «зеленому тарифу». Найбільшим гравцем на ринку виробництва сонячної та вітрової електроенергії є група компаній «ДТЕК» Ріната Ахметова.


Суддя Нана Вєкуа за 2019 рік задекларувала 487 тис₴ зарплати та 160 тис₴ в подарунок. В квітні 2019 року Вєкуа відмінила результати перевірки декларації нардепа Вадима Новинського – бізнес-парнера Ахметова по компанії «Метінвест».


Джерело статті: “http://nashigroshi.org/2020/02/19/akhmetivtsi-znayshly-suddiu-v-okruzhnomu-iaka-zupynyla-rishennia-nkrekp-pro-platu-za-eksport-e-e/”

©1info.net