Створено нову методику перекладу клинописних текстів

Вчені з Чиказького університету розробляють нову систему на основі алгоритмів машинного навчання, яка буде автоматично перекладати тексти, виявлені на стародавніх глиняних табличках, передає 1NEWS з посиланням на «».

Об этом сообщает Преступная Россия



Технологія отримала назву DeepScribe. Автори зосередилися на аналізі клинопису, яка використовувалася у Першій Перської Імперії (550-330 рр. до н.е.). Використовувані нині методи перекладу не дозволяли перевести тексти тієї епохи через складність символів та обсягу носіїв.


Для навчання моделі вчені використовують понад 6000 розмічених зображень з архіву Персеполя. Це дозволить прочитати знайдені таблички, які до цього жодного разу не вивчалися. Фахівці розраховують, що це дозволить їм дізнатися більше про історію і життя держави Ахеменідів.


За словами професора ассирології Сюзанни Паулюс DeepScribe могла б серйозно вплинути на науку, якщо в подальшому технологію навчать працювати і з іншими стародавніми мовами.


Крім зображень вчені використовували спеціально розроблений словник і базу даних з 100 000 символів. За попередніми даними, модель зуміла розшифрувати знаки з точністю до 80%. Згодом штучний інтелект зможе допомогти в пошуках джерела походження артефактів, історія яких зараз невідома.





Джерело статті: “https://1news.com.ua/tsikave/stvoreno-novu-metodyku-perekladu-klynopysnyh-tekstiv.html”

©1info.net