Китай заявив про домовленість з Індією мирно завершити кривавий конфлікт на кордоні

Китай заявив про домовленість з Індією мирно завершити кривавий конфлікт на кордоні
Китай заявив про домовленість з Індією мирно завершити кривавий конфлікт на кордоні

Китай заявляє, що погодив з Індією врегулювати напруженість на кордоні з Гімалаями мирним шляхом після сутичок, які стали для місцевості найкривавішими за останні десятиліття.

Об этом сообщает Репортер

Речник міністерства закордонних справ Чжао Ліцзяні заявив журналістам 17 червня, що "обидві сторони погодилися вирішувати це питання шляхом діалогу і консультацій і докладати зусиль для полегшення ситуації та забезпечення миру і спокою в прикордонному районі", передає Associated Press.

Чжао повторив заяви китайців про те, що зіткнення, під час якого індійський офіцер і 19 солдатів були вбиті, і ще багато людей отримали поранення, відбулося після того, як індійські сили "спровокували і атакували" китайську сторону. Китай не повідомив, чи є жертви та постраждалі з його сторони.

"Китай висловив рішучий протест індійській стороні. Ми ще раз просимо індійську сторону діяти на основі нашого консенсусу, суворо дисциплінувати свої прикордонні війська, щоб вони не перетинали лінію, не здійснювали провокацій і не робили односторонніх дій, які можуть ускладнити ситуацію", — сказав Чжао.

Раніше агентство ANI повідомляло, що у сутичці постраждало 43 людини з китайської сторони — не уточнивши, скільки з них загинули. Міністерство закордонних справ Індії звинуватило Китай в порушенні домовленостей щодо деескалації, досягнутих минулого тижня.

Це перша за 45 років загибель військових на так званій лінії фактичного контролю, яка замінює індійсько-китайський кордон в регіоні після війни 1962-го року, яка велася між Китаєм і Індією. У 1990 роках сторони домовилися про деескалацію в суперечливому регіоні. На початку травня 2020 року відбулася низка сутичок між прикордонниками, після чого Пекін і Делі почали стягувати на кордон важку бронетехніку та підрозділи регулярної армії.


Джерело статті: “https://tsn.ua/svit/kitay-zayaviv-pro-domovlenist-z-indiyeyu-mirno-zavershiti-krivaviy-konflikt-na-kordoni-1567321.html”

©1info.net