У Китаї виявили новий штам свинячого грипу. Потенційно він може викликати нову пандемію

новий штам свинячого грипу
новий штам свинячого грипу
фото: EPA


Дослідники з Центру контролю та профілактики захворювань Китаю, декількох університетів КНР, а також Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і англійського Нотінґемського університету виявили новий штам свинячого грипу H1N1 під назвою G4.

Об этом сообщает Редакция news


Наразі від нього немає ліків чи вакцини, а його контагіозність може спричинити ще одну пандемію, — передає Громадське.


Новий штам вірусу виявили внаслідок аналізу 30 тисяч мазків із носа свиней із десяти китайських провінцівї. Вони всі хворіли на свинячий грип, а тому їх відправляли на забій або у ветеринарну лікарню.




За допомогою аналізу вчені хотіли виокремити різні штами вірусів свинячого грипу, яких вони нарахували загалом 179. Їх вони окремо дослідили на тваринах, зокрема тхорах, які мають схожі з людьми симптоми грипу.


Один зі штамів вірусу свинячого грипу виявився вкрай контагіозним, розмножувався в людських клітинах і викликав тяжчі симптоми, ніж решта вірусів. Дослідження також показали, що від нього не захищав звичайний імунітет людини, набутий внаслідок захворювання на сезонний грип.


За оцінками дослідників, G4 може бути присутній у 4,4% населення планети. І якщо в його передаванні від тварини до людини вони не сумніваються, то наразі невідомо, чи може він передаватися серед людей.


«Непокоїть те, що людська інфекція, викликана вірусом G4, і надалі пристосовуватиметься до людей і збільшує ризик пандемії серед людства», — йдеться в дослідженні.


Нагадаємо, ВООЗ попереджає про мільйони жертв у разі другої хвилі коронавірусу.


Джерело статті: “https://informator.press/u-kytai-vyiavyly-novyy-shtam-svyniachoho-hrypu-potentsiyno-vin-mozhe-vyklykaty-novu-pandemiiu/”

©1info.net