Двоє українських правозахисників, яких затримували в Мінську, повернулися додому

Рєуцький і Васильєв розповіли, що після затримання білоруські силовики їх били
Рєуцький і Васильєв розповіли, що після затримання білоруські силовики їх били

Українські правозахисники з організації "Схід SOS" Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв, яких затримували в Білорусі під час акцій протесту, 15 серпня прибули в Україну, повідомив у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Об этом сообщает База компромата

"Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв щойно перетнули кордон. Вони вже в Україні, а отже, вдома. Дякую команді посольства України в Білорусі, яка успішно вирішила низку питань і забезпечила логістику", – написав він кілька годин тому.


Костянтин Рєуцькій и Євген Васильєв Щойно перетнулі кордон. Смороду Вже в Україні, а отже, вдома. Дякую команді Посольства України в Беларуси, яка успешно решила низьку вопросам и забезпечен логістіку.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 15, 2020

Організація "Схід SOS" у Facebook подякувала всім, хто брав участь у звільненні українців.

"Пізніше хлопці самі розкажуть усі подробиці", – пообіцяли в організації.


https://www.facebook.com/vostoksos/posts/2655772381335039

Рєуцький і Васильєв приїхали до Білорусі від правозахисної організації "Схід SOS", їх затримали 12 серпня в Мінську. Проти Рєуцького і Васильєва відкрили кримінальну справу про участь у масових заворушеннях. 14 серпня стало відомо, що їх відпустили із СІЗО. Українці розповіли, що під час затримання їх били, проте менше, ніж білорусів.

Усього під час протестів у Білорусі затримали 14 громадян України. 12 серпня у МЗС України повідомили про звільнення дев’ятьох осіб, а 14 серпня – ще п’ятьох.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п’ять кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій протесту приєдналися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів (за офіційними даними, понад 2 тис. із них уже відпустили), щонайменше дві людини загинули, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. У США і Європейському союзі заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними. ЄС не визнав результатів голосування і повідомив про намір ввести санкції проти білоруської влади.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/politics/dvoje-ukrajinskih-pravozahisnikiv-jakih-zatrimuvali-v-minsku-povernulisja-dodomu-1513834.html”

©1info.net