20 січня в Україні: яке сьогодні свято

20 січня за православним календарем святкування собору Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, а за народним календарем – Іван-бражник.

Об этом сообщает http://strelochnik.com

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА.

Loading…

Святкування собору Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

Святий пророк Іоанн засвідчив про пришестя на землю єдинородного сина Божого. Іоанн Предтеча сподобився хрестити його у водах Йордану і свідчив таємниче явище пресвятої Трійці в день Хрещення Спасителя.

Пророк Іоанн Хреститель, після Діви Марії, найбільш шанований святий. Згідно Євангелія, він був сином священика Захарії (з роду Аарона) і праведної Єлизавети (з роду царя Давида). Жили його батьки біля Хеврону (у Нагірній країні), на південь від Єрусалиму. Він був по материнській лінії родичем Господа Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше Господа.

Іван-бражник

Свою назву день отримав на честь Іоанна Хрестителя, або Івана Предтечі. За переказами, він передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім і хрестив його у водах Йордану. Бражником ж Івана (Іоанна) назвали тому, що в цей день було прийнято «запивати» зло. Проте перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб запастися здоров’ям на цілий рік.

Прикмети 20 січня

Свято Івана-бражника називали ще Перезимником. Говорили, що він «про весну звістку подає». Ясна і холодна погода у цей день передвіщала посушливе літо, а похмура і сніжна — рясний урожай. Багаті хліба обіцяли і ранкові тумани на Івана-бражника.

Також в цей день:

День обізнаності про пінгвінів,
День Мартіна Лютера Кінга,
День всенародної скорботи в Азербайджані,
День пам’яті захисників барикад 1991 року в Латвії,
Тамборрада в Сан-Себастьяні.

Нагадаємо, 17 січня за народним календарем відзначали день Зосима-пасіка. А у католиків — День святого Антоніо.

Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися

Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/01/20/20-sichnya-v-ukrayini-yake-sogodni-svyato/”

©1info.net