День Соборності України: історія та традиції свята

День соборності України щороку відзначається 22 січня. Це державне свято, присвячене проголошенню Акту злуки Української народної республіки і Західно-Української народної республіки.

Об этом сообщает http://gazeta-da.com

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, за традицією, в День Соборності вшановують активістів, учасників Революції Гідності, а також воїнів АТО і ООС, які віддали життя за те, щоб Україна була єдиною.



Loading…

День соборності України – історія свята

22 січня 1919 року Об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки було скріплено “Актом Злуки”. А до цього велися переговори представників республік і укладення попереднього договору про наміри.

У листопаді 1918 року делегація ЗУНР прибула в Київ до гетьмана Скоропадського в надії отримати допомогу в боротьбі з поляками. Однак до того часу місто було вже оточене військами Директорії УНР, тому представники Західно-Української Народної Республіки попрямували у Фастів на зустріч з членами Директорії.

1 грудня 1918 року Цегельський і Левицький від ЗУНР, а також Винниченко, Петлюра, Андрієвський, Швець і Макаренко від УНР на залізничній станції Фастова підписали попередній договір про намір об’єднання двох держав.

22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві відбулися урочисте віче, на якому і був проголошений “Акт Злуки”.

Вже в 1920 році (після приходу до влади більшовиків) Симон Петлюра від імені УНР підписав “Варшавський договір” – уклав договір з Польщею про спільні дії проти радянських військ. За досягнутою угодою, уряд Петлюри зобов’язувалося в обмін на визнання надавати допомогу полякам у боротьбі з більшовиками. УНР погодилася на встановлення кордону між Польщею і Україною по річці Збруч, тим самим віддавши частину західних території Польщі.

День Соборності України став офіційним державним святом тільки у 1999 році. Тоді указ підписав президент Леонід Кучма.

22 січня є традиція – у багатьох українських містах люди об’єднуються в живі ланцюги.

Як повідомлялося раніше, День Соборності в Україні відзначиться приходом атмосферного фронту з районів Скандинавії і Балтії. Завтра у багатьох областях очікуються опади — дощ з мокрим снігом.

Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися

Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/01/21/den-sobornosti-ukrayiny-istoriya-ta-tradytsiyi-svyata/”

©1info.net