Презентовано моніторинг ефективності застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства

Презентовано моніторинг ефективності застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства
Презентовано моніторинг ефективності застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства

Директорат правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції України презентував моніторинг законодавства у сфері банкрутства.

Об этом сообщает http://steviuncensored.com


Це стало головною темою круглого столу, який відбувся 23 січня у правовому клубі PRАVOKATOR, повідомляє кореспондент інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

На початку заходу директор департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України Владислав Філатов зазначив, що насамперед анкетування і подальший моніторинг проводився з метою контролю системності нормативно-правових актів та своєчасної підготовки та розробки концепції у сфері банкрутства.

Саме це анкетування було проведене за результатами консультацій зі стейкхолдерами – приватними та державними виконавцями, арбітражними керуючими, суддями адміністративних судів та науковцями провідних установ. У ході моніторингу було опитано представників 17 наукових установ та 56 судів. Отримано 39 заповнених анкет з відповідями представників наукових закладів і 155 анкет з відповідями суддів.

За словами Владислава Філатова, в ході опитування респондентів було цікаво дізнатися, що, на їхню думку, найбільший вплив на процедуру банкрутства мають арбітражні керуючі, які здійснюють управляння неплатоспроможним боржником, за ними слідують суди, які здійснюють правозастосування прийнятих актів законодавства у сфері банкрутства та формують відповідну судову практику. А найменший влив, на думку опитуваних, мають кредитори та боржники.

На запитання про причини високої вартості процедури банкрутства, 36% респондентів відповіли, що на вартість впливає насамперед довоготривалість та складність процедури, а 24% вбачають причину в недосконалості законодавства. А от основною причиною значної тривалості розгляду справ про банкрутство 42% респондентів вважають зловживання учасниками справи своїми процесуальними правами, а 16% вбачають основану причину в оскарженні судових рішень. Цікаво, що 15% знову вказали на недосконалість законодавства.

Також у ході моніторингового звіту були окреслені актуальні проблеми у зазначеній сфері та запропоновано шляхи їх вирішення. Зокрема пан Філатов як модератор заходу запропонував побудувати дискусію навколо нагальних, на його думку, проблем.

«Пропоную зосередилися на обговоренні декількох важливих питань. Насамперед обговорити проблеми нормативно-правового регулювання відкриття провадження у справах про банкрутство (неплатоспроможність), врегулювання проблемних питань, що виникають під час розгляду справ про банкрутство, організацію підвищення ефективності діяльності арбітражного керуючого та неузгодженість положень Кодексу між собою та з іншими законодавчими актами», — наголосив він у своїй промові.

Наприкінці заходу керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас, за підтримки якого стало можливим реалізувати презентований аналіз впровадження та ефективності прийнятих нормативно-правових актів у сфері банкрутства, зазначив, що необхідно розширювати список питань і цільових аудиторій для наступного моніторингу, щоб відповісти на нагальні питання стосовно законодавства у сфері банкрутства.

«Якщо говорити про боржників та кредиторів, нажаль в Україні межа між ними доволі розмита і, як правило, це може бути одна і та ж особа. У світі існують сучасні та ефективні важелі регулювання цієї проблеми, але їх треба обговорювати. Одним круглим столом цієї проблеми не вирішити», — резюмував Довидас Віткаускас.

Наступний круглий стіл учасники домовилися провести в червні і приділити увагу фінансовим та податковим питанням законодавства у сфері банкрутства.



Джерело статті: “http://bankruptcy-ua.com/news/13444”

©1info.net