В Держлісагентстві не цікавляться збереженням лісів, витрачаючи бюджету на утримання чиновників

В Україні не ведуть облік лісів, не відстежують стан, не заповнюють Державний лісовий кадастр і не забезпечують державну політику у сфері лісового та мисливського господарства.

Об этом сообщает http://wordpressaction.com

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати, пише 368.media

Недоліки виявив аудит ефективності використання бюджетних коштів на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів в лісовому фонді України. У звіті сказано, що Кабмін, Міністерство аграрної політики та продовольства Державне агентство лісового господарства з початку 2017 до кінця першого півріччя 2019 року не забезпечили належне формування і реалізацію державної політики у сфері лісового та мисливського господарства.

Державний лісовий кадастр не ведуть. Уповноважені органи не володіють достовірною інформацією про якісному і кількісному складі лісового фонду. Востаннє облік лісів в країні проводили ще до 2011 року, моніторинг їх стану теж не ведеться. Крім того, неналежне оформлення прав на земельні ділянки в лісах посилює ризики їх відчуження — з 2011 року в приватні руки пішли сім тисяч гектарів лісогосподарських земель.

Збитки від лісових пожеж в 2017-2018 роках в Україні становили понад 70 млн гривень. У Рахунковій палаті зазначають, що організаційне і технічне забезпечення державної охорони лісів в незадовільному стані — в окремих областях зовсім відсутні лісові пожежні станції.

Охорона лісів теж викликає масу питань — шкоду, заподіяну незаконними рубками лісу протягом 2,5 року, оцінений у 736,7 млн гривень: «чорні» лісоруби вирубали 118,1 тис. кубометрів деревини, зафіксували майже 15 тис. випадків незаконної рубки. Разом з тим рівень відшкодування завданих збитків не перевищує 3%, що свідчить про неефективність лісової охорони та корупції в даній сфері.

Обробка лісів від шкідників також не ведеться: площа уражених шкідниками вогнищ і зараження лісу збільшується щороку, тільки за період 2014-2018 років загальна площа усихання збільшилася з 316 тис. га до 413 тис. га.



Джерело статті: “http://povin.com.ua/271346-28-01.html”

©1info.net