У Чехії програмісти безкоштовно створили сервіс, на який міністр хотів витратити 16 млн євро

Про це повідомляє місцеве видання novinky.cz.

Об этом сообщает http://avantinews.org

Так, в середині січня чеський Мінтранс уклав договір з компанією Asseco Central Europe на створення онлайн-сервісу з продажу дозволів на проїзд платними дорогами. Зараз їх можна купити тільки на заправках.

За 401 млн крон компанія повинна була розробити інтернет-магазин і додатки для iOS і Android. Контракт був укладений строком на чотири роки, при цьому відкритого конкурсу не проводилося.

Своєю чергою, власник IT-компанії Actum Digital Томаш Вондрачек назвав договір «абсурдним». За його словами, такий сервіс можна зробити за кілька днів, однак виконавці часто користуються невіглаством клієнта і завищують ціни та терміни робіт. «Я хочу, щоб надалі ніхто не ставився до наших спільних коштів так, як це зараз робить держава», — заявив він.

Вондрачек запропонував чеським розробникам організувати хакатон і створити сервіс за вихідні. Заявку на участь подали понад 300 програмістів, з яких відібрали 60 найкращих.

Хакатон #Znamkamarada почався в офісі Вондрачека ввечері 24 січня. До вечора 26 січня розробники створили сервіс fairznamka.cz, який може виконувати 12 з 14 функцій, які вимагав Мінтранс. Його безкоштовно передали державі, сервіс уже працює в тестовому режимі.

Водночас, міністра транспорту Чехії Володимира Кремліка відправили у відставку. Компанія Asseco Central Europe заявила, що готова розірвати контракт без надання компенсації.

Нагадаймо, в Україні до кінця лютого 2020 року з’явиться можливість оцифрувати свою ID-картку та закордонний біометричний паспорт.



Джерело статті: “https://hromadske.ua/posts/u-chehiyi-programisti-bezkoshtovno-stvorili-servis-na-yakij-ministr-hotiv-vitratiti-16-mln-yevro”

©1info.net