Облікову ставку в Україні знизили до 6% — найнижчий рівень за всю історію України

Національний банк України ухвалив рішення знизити рівень облікової ставки з 8% річних до 6% річних. Такий рівень головної відсоткової ставки став найнижчим за всю історію України.

Таке рішення оголосив голова Національного банку Яків Смолій під час засідання комітету з монетарної політики 11 червня.

Об этом сообщает Компромат ГРУ

«Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це — найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України», — повідомив Смолій

Своє рішення Нацбанк ухвалив на тлі наднизької інфляції в Україні, яка за підсумками травня 2020 року знизилася до 1,7% (у річному вимірі).

Під час попереднього засідання монетарного комітету НБУ облікову ставку знизили на 2 процентних пункти — з 10% до 8% річних, а 12 березня Нацбанк знизив облікову ставку з 11% до 10% річних.

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кошти банкам та, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам.

Облікова ставка — це один з ключових інструментів управління інфляцією. Підвищуючи облікову ставку Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює українців заощаджувати більше грошей. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.
Поділитись :


Джерело статті: “https://hromadske.ua/posts/oblikovu-stavku-v-ukrayini-znizili-do-6”

©1info.net