США ліквідували одного з військових лідерів Ірану. У що це може перерости? — Подробиці

Подія: Внаслідок авіаудару США по міжнародному аеропорту Багдада загинув іранський генерал, командувач Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) "Аль-Кудс" Касем Сулеймані. В Тегерані погрожують Сполученим Штатам помститися за вбивство високопоставленого військового.

Об этом сообщает http://rospres.top


Деталі: У ніч на 3 січня ракета, запущена із безпілотника США, влучили у колону автівок, що рухалися із аеропорту Багдада. В одній із них перебував Касем Сулеймані. Окрім лідера КВІР загинуло ще 7 осіб, серед яких — заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс.


"Аль-Кудс", яку очолював Сулеймані, — організація, що здійснює військові (зокрема, таємні) операції за межами Ірану. У ЗМІ припускають, що генерал прибув до Іраку для зустрічі з представниками проіранського збройного формування "Аль-Хашд аш-Шабі".


США підтвердили проведення операції: у Пентагоні заявили, що розпорядження щодо неї дав особисто президент Дональд Трамп. У відомстві стверджують, що Сулеймані активно розробляв плани нападу на американських дипломатів і військовослужбовців в Іраку і у всьому регіоні, а його ліквідація спрямована на стримування майбутніх атак.


Після вбивства лідера КВІР міністерство оборони Ізраїлю скликало екстрену нараду. У країні планують підвищити боєготовність підрозділів ЦАХАЛ на кордонах із Сирією та Ліваном. Деякі найпопулярніші серед туристів місця в країні (зокрема гірськолижний курорт Хермон) закрили для відвідувачів.


Коментарі: В Ірані уже лунають погрози щодо помсти США. Колишній командир КВІР, а зараз секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї, у своєму Twitter написав, що Іран "буде рішуче мстити Америці". Верховний лідер країни аятола Алі Хаменеї у телезверненні оголосив про необхідність посилення спротиву проти США та Ізраїлю.


Видання New York Times пише, що ліквідація Сулеймані може стати своєрідним оголошенням США війни Ірану. "Вбивши генерала Сулеймані, Трамп пішов на крок, який відкидали президенти Джордж Буш-молодший і Барак Обама, побоюючись, що це призведе до початку війни між США й Іраном", — пише газета.


Думки щодо рішення Трампа у політикумі США розділилися: одні звинувачують Трампа і вважають, що втрата лідера КВІР зробить Іран більш агресивним і загострить конфлікт в регіоні, інші навпаки виправдовують і кажуть, що така демонстрація сили змусить Тегеран збавити оберти в протистоянні з Вашингтоном. "Сулеймані був ворогом США. Це не питання. Питання в тому, чи Америка справді щойно вбила без будь-якого схвалення Конгресу другу найвпливовішу людину Ірану, знаючи, що це потенційно може дати початок великій регіональній війні?" — пише у своєму Twitter сенатор від демократичної партії Кріс Мерфі. Натомість сенатор-республіканець Марко Рубіо стверджує, що Сулеймані несе персональну відповідальність за минулі і планування майбутніх вбивств американських дипломатів, але "дехто настільки засліплений ненавистю до Трампа, що стверджує, що він зробив щось зловісне". "Це божевілля. Тотальна зневіра", — додав Рубіо у своєму Twitter.


Що було раніше: Наприкінці 2019 року учасники угруповання "Катаїб Хезболла", підтримуваного Іраном, напали на посольство Сполучених Штатів у Багдаді. Американським морпіхам, які охороняють об’єкт, довелося застосувати до демонстрантів силу і сльозогінний газ.


Джерело статті: “https://expres.online/podrobitsi/ssha-likviduvali-odnogo-z-viyskovikh-lideriv-iranu-u-shcho-tse-mozhe-pererosti”

©1info.net