Долар по 33 гривні: економіст озвучив два сценарії для «зеленого»

Новий рік почався з курсу долара 23,69₴ Такий курс НБУ “заморозили” до Різдва. При цьому економісти відзначають, курс долара в Україні у 2020 році при позитивному сценарії може зміцнитися на позначці 25-27 грн/$, а при негативному – обвалитися до 31-33 грн/$.

Які фактори визначають вартість американської валюти в ефірі Obozrevatel TV розповів економіст Ігор Гарбарук, передає НАРОДНА ПРАВДА.



Loading…

За його словами, ситуація з курсом не має нічого спільного з економічними процесами.

“Українська валюта побила всі світові рекорди і стала першою валютою в світі по зміцненню. Ці фактори відносяться не до економічної площини, а до управлінської… Міністерство фінансів за сприяння Нацбанку зайнявся продажем облігацій внутрішньої державної позики. Напродавати їх стільки, що призвели країну спекулятивний капітал, якому дали можливість розвернутися і працювати під дуже вигідні відсотки”, – пояснив Гарбарук.

Економіст підкреслив, що в результаті таких дій уряду була створена фінансова піраміда, виходи з якої можуть бути різними”.

Якщо в Україну, прогнозує Гарбарук, в найближчому майбутньому зайдуть гроші Міжнародного валютного фонду на рівні 5,5 млрд доларів, це буде досить м’який сценарій виходу з цієї ситуації.

“Якщо не зайдуть, то всі ці оптимістичні сценарії, де 24,7-27 грн/$, можуть бути необ’єктивними, тому що тоді долар може коштувати 31-33 грн/$”, – зазначив він.

Як повідомлялося раніше, експерти прогнозують подальше зміцнення національної валюти. Так керівник «EXANTE Україна» Володимир Позній та Олександр Мартиненко, керівник підрозділу з корпоративного аналізу компанії ICU відзначали, що протягом першого півріччя гривня може зміцнитися до рівня 22 грн/долар з високими шансами ще більшого зміцнення.

Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися

Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/01/07/dolar-po-33-gryvni-ekonomist-ozvuchyv-dva-stsenariyi-dlya-zelenogo/”

©1info.net