«Укравтодор» планує закатати дороги в бетон

"Укравтодор" планує закатати дороги в бетон
"Укравтодор" планує закатати дороги в бетон
"Укравтодор" планує закатати дороги в бетон

В останні роки відбулися серйозні системні зміни в розвитку дорожнього господарства, які дозволили збільшити темпи нового будівництва, реконструкції та ремонтів доріг. Проте разом з відновленими дорогами зростає і навантаження на них – збільшується кількість великовантажних транспортних засобів. Вирішенням проблеми може стати будівництво автомобільних доріг з цементобетонним покриттям. Саме вони краще витримують навантаження та високі температури.

Об этом сообщает Преступная Россия

Дорожнє господарство України потерпає від перевантаження важковагового транспорту. Це призводить до швидкого руйнування дорожнього полотна. Одним з інструментів вирішення цієї проблеми повинні стати цементобетонні технології. Де та скільки бетонних доріг побудує «Укравтодор», розбирався УНІАН.

Державне агентство автомобільних доріг України «Укравтодор» спільно з держпідприємством «ДерждорНДІ» і асоціацією виробників цементу «Укрцемент» презентували концепцію програми розвитку цементобетонних доріг в Україні на 2021–2025 роки. Необхідність її розроблення викликана, в першу чергу, необхідністю вирішення проблеми розбиття вантажівками асфальтних доріг.

В останні роки відбулися серйозні системні зміни в розвитку дорожнього господарства, які дозволили збільшити темпи нового будівництва, реконструкції та ремонтів доріг до найбільших за часи незалежності України масштабів. Проте, разом з відновленими дорогами зростає і навантаження на них – збільшується кількість великовантажних транспортних засобів.

Держава намагається взяти під контроль ситуацію шляхом запровадження автоматичного зважування в русі, збільшенням кількості мобільних вагових комплексів, обмежуючи пересування великовантажного транспорту по окремим маршрутам або в окремі періоди.

Особливо це стосується вагових обмежень при підвищених температурах повітря (вище +28°С), коли вводяться обмеження руху. Але спеціалісти «Укравтодору» визнають, що проблему загострює факт відсутності в державі ефективної системи тотального контролю за їх рухом. Якою ж може бути відповідь на цей виклик?

Вирішенням проблеми може стати будівництво автомобільних доріг з цементобетонним покриттям. Саме вони, за словами голови «Укравтодору» Олександра Кубракова, краще витримують навантаження та високі температури.

«Вони оптимальні для нового будівництва та реконструкції на Півдні країни. Для ремонтів та оновлення є свої обмеження, та я впевнений, що бізнес зможе адаптуватися, коли побачить реальні переваги й інтерес з боку держави», — зазначив він в ході презентації концепції.

Також, серед основних переваг використання цементобетонного покриття — мінімальний відсоток імпортної складової. Адже при будівництві цементобетонних доріг використовуються в основному українські матеріали, на відміну від звичних для нас асфальтних доріг, де переважно використовується імпортний бітум.

«Локалізація бетонних доріг вище. За підрахунками фахівців, понад 90 відсотків будуть з матеріалів, вироблених в Україні. Крім того, на ціну цементу не впливає коливання долару. В нас достатньо заводів, які забезпечать потребу», — зазначила народна депутатка та заступниця голови партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Вже в цьому році мають з’явитися десятки кілометрів цементних доріг державного значення. За словами Кубракова, на даний момент будуються 80 км нової дороги на ділянці траси Н-31 Дніпро-Решетилівка в межах Полтавської області. Також 75 км дороги Кропивницький – Миколаїв на трасі Н-14 Олександрівка-Миколаїв. В процесі будівництва і 22 км обходу Житомира на трасі М-06 Київ-Чоп.

Також в планах на найближчі роки побудувати 180 км дороги М-29 Харків-Перещепино, Р-55 Одеса-Новий Буг (135 км), Н-08 Бориспіль-Маріуполь (95 км в межах Дніпропетровської області) та 114 км траси М-14 Одеса- Новоазовськ.

Де очікувати цементні дороги місцевого значення, — поки невідомо. Як повідомив директор «ДерждорНДІ» Безуглий, є тільки план по загальному обсягу – 2000 км. Але які саме ділянки, — буде вирішувати місцева влада. За попередніми розрахунками реалізація програми коштуватиме 110 млрд гривень, зазначив Безуглий.

«Планується залучати кошти державного та місцевих бюджетів, а також ресурси міжнародних фінансових організацій», — повідомив він.

По суті, це перше системне рішення на підтримку технологій цементобетонного будівництва в Україні. Однак, щоб втілити концепцію в життя, своє слово має ще сказати уряд. Але найголовніша задача – знайти кошти, що в умовах кризи зробити вкрай складно.


Джерело статті: “http://antikor.com.ua/articles/401587-ukravtodor_planuje_zakatati_dorogi_v_beton”

©1info.net