18.06.20 08:27 Чи віддасть НАК «Надра України» будинок у центрі Львова олігарху Ставицькому?

Останнім часом ЗМІ розтиражували інформацію про те, що "візитівку Львова" — старовинне приміщення Будинку книги — "хочуть таємно пустити з молотка". Керівника Держгеонадр Романа Опімаха звинуватили у намірі продати будівлю начебто за безцінь. Проте ця блискавична медійна атака вигідна реальним "власникам" будівлі — ставленикам часів Януковича, які сьогодні заробляють на державному майні тисячі доларів на місяць.

Об этом сообщает Moscow Post

Приміщення будівлі на площі Міцкевича, 8 у НАК "Надра України" "Західукргеологія" орендує така собі ТзОВ "Торгово-виробнича фірма "Львівкнига". Серед власників цієї фірми значиться Роман Присяжнюк, похресник експрезидента Януковича. Показово, що на момент укладання першого договору оренди посаду голови правління НАК "Надра України" обіймав Едуард Ставицький — бізнес-партнер та друг Миколи Присяжнюка (батька Романа Присяжнюка).

Сьогодні "Львівкнига" займає 743,4 кв.м., з яких менше 10 відсотків площі — біля 60 кв.м. орендар, який винаймає будівлю на пільгових умовах, використовує під власне "Будинок книги". Решта приміщень перебуває в "обороті" від суборенди комерційним структурам під магазини елітного одягу, взуття, електротехніки MOYO. За оцінками експертів з нерухомості, реальна вартість здачі в оренду всіх цих приміщень, розташованих у центрі міста, складає 60 тис. доларів у місяць (як приклад, вартість оренди приміщень у будівлі навпроти). У той же час орендодавцю, НАК "Надра України", винаймач повертає в рази занижену суму — 125 тис. гривень у місяць, тобто вартість оренди у такому разі дорівнює всього160 грн за м2.

Дуже привабливий бізнес, зважаючи на те, що Едуард Ставицький перебуває в Ізраїлі, і для нього це — корупційні надходження завдяки коштам, які в такий спосіб недоотримує державне підприємство-орендодавець. У 2016 році "Західукргеологія" спробувала у судовому порядку розірвати договір оренди ТзОВ "Торгово-виробнича фірма "Львівкнига", однак тоді Господарський суд Львівської області вирішив відмовити у позові.

Сьогодні ж різницю доходу від оренди, 15 тис. доларів у місяць, Ставицький витрачає на дискредитацію Романа Опімаха та на замовлення різного роду громадських організацій і мітингарів, які продукують негатив.

Будівля, яка може збагатити держбюджет щонайменше на 400 млн грн

Сьогодні, відчуваючи загрозу втратити привабливе джерело надходжень, Едуард Ставицький та його оточення спробували дискредитувати Романа Опімаха, використовуючи корупціонера Ігоря Мосійчука, що публічно закликав звільнити голову Держгеонадр через рішення продати будівлю. До слова, той самий Мосійчук у 2015 році під відеозапис узяв 100 тис. грн хабаря за сприяння у видобутку на кар’єрі. За це з нього зняли депутатську недоторканість і порушили кримінальну справу.

Враховуючи те, що люди Ставицького присутні як в НАК "Надра України", так і в "Західукргеології", наміри Дежгеонадр продати на прозорому конкурсі приміщення "Будинку книги" швидко стали відомі завчасно. В Господарський суд посипалися різного штибу заяви і позови з проханням ухвалити заяву про забезпечення та "заборонити ПрАТ НАК "Надра України", Державній службі геології та надр України, іншим особам вчиняти дії щодо зміни власника майна, відчужувати, продавати, будь-яким іншим способом передавати третім особам, а саме: будинок, загальною площею 8620,0 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Львів, пл. Міцкевича, 8, (…) в тому числі: нежитлові приміщення, загальною площею 743,4 м2, що розташовані на першому поверсі адміністративної будівлі.(…)".

Але суд відмовив, і Ставицькому залишилося піти шляхом застосування медійної атаки. Крім того, сьогодні група Ставицький-Присяжнюк намагається прилаштувати "своїх людей", того ж таки Дмитра Мормуля та йому подібних, у Держгеонадра та "знешкодити" Романа Опімаха. Частиною кампанії Ставицького є намагання через своїх ручних депутатів та лобістів очорнити керівника Держгеонадр.

У свою чергу, НАК "Надра України" продемонструвало відкриту позицію та чітко заявило, що Будинок книги буде виставлено на продаж на прозорих майданчиках за високою ціновою пропозицією: "Продаж буде здійснюватися шляхом проведення публічних торгів у формі електронного аукціону, що забезпечить прозорість, відкритість правочину та визначення переможця, який в ході торгів запропонує найвищу ціну."

За інформацією джерел у НАК "Надра України", стартова вартість Будинку книги на аукціоні складе близько 400 млн₴

Варто також зазначити, що питання продажу приміщення Будинку книги — це питання виключно ефективності діяльності НАК "Надра України". Теперішнє керівництво як Держгеонадр так і НАК "Надра України" може змінитися, однак це не гарантує того, що наступні керівники відійдуть від ідеї продажу неефективного майна.

А вся ця брудна кампанія затіяна попередньою владою для того, щоб не дати приватизувати на прозорому конкурсі одне з найбільш цінних приміщень.


Джерело статті: “https://censor.net.ua/blogs/3202738/chi_vddast_nak_nadra_ukrani_budinok_u_tsentr_lvova_olgarhu_stavitskomu”

©1info.net