Косова і Сербія – Александар Вучич заявив, що для рішення потрібна «згода» Росії

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що для будь-якого остаточного рішення щодо Косова буде необхідна згода з боку Росії.

Об этом сообщает Редакция

Про це він повідомив під час зустрічі із головою МЗС РФ Сергієм Лавровим, пише РТС.

«Одне зрозуміло: якщо будь-яке рішення буде досягнуто у будь-який час — воно вимагатиме схвалення з боку Росії через Радбез ООН і тому ми не хочемо, щоб усі консультації відбувалися без [залучення] Росії», — зазначив Вучич.

Президент Сербії також розповів, що за кілька днів проведе зустріч із російським колегою Володимиром Путіним. Там вони обговорять сербські позиції на міжнародних перемовинах, зокрема під час перемовин із представниками Косова у Білому домі.

  • Косово є частково визнаною державою на Балканах. Після війни 1999 року між албанцями та сербами територія була підконтрольна ООН, а 2008 року парламент Косово одноосібно проголосив незалежність.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія продовжує не визнавати незалежність Косово. Також не визнає цю країну й Україна та ще 5 країн-членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія. Але це не завадило ЄС ухвалити із Косово Угоду про асоціацію.
  • Сербія є країною-кандидатом щодо членства у ЄС, однак для цього країні необхідно вирішити питання визнання Косово. Через це лідери постійно намагаються досягти мирної угоди та врегулювати суперечки. Один із можливих планів, який підтримують і США — це обмін територіями. Косово віддасть Сербії частину північних територій, де переважно проживають серби, в обмін на сербські регіони на півдні, де проживають переважно албанці.


Джерело статті: “https://thebabel.com.ua/news/45603-prezident-serbiji-zayaviv-shcho-bez-zgodi-rosiji-zhodnogo-rishennya-shchodo-kosova-uhvaleno-ne-bude”

©1info.net