Епіфаній хоче, аби у Мінську обговорили утиски церкви в окупованому Криму

Парафіяни різних віросповідань відчувають утиски й переслідування на окупованому Росією півострові / УНІАН
Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що ПЦУ раніше зверталася до президента Володимира Зеленського, щоб він відреагував на утиски прав вірян у Криму.

Парафіяни різних віросповідань відчувають утиски й переслідування на окупованому Росією півострові / УНІАН

У Православній церкві України хочуть, щоб питання утисків української церкви в анексованому Криму обговорили на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Об этом сообщает http://biznes-tema.com

Про це предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав у програмі Радіо Свобода «Суботнє інтерв’ю».

«Ми навіть зверталися до представників у Мінську, щоб вони це питання порушили на порядку денному під час переговорів Тристоронньої групи», – сказав митрополит.

Він також зазначив, що ПЦУ раніше зверталася до президента України Володимира Зеленського, щоб він відреагував на утиски прав вірян у Криму.

«Під час зустрічі Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій я це питання порушив, дуже гостро підняв. Президент навіть записав це питання. Також і інші представники церков і релігійних організацій відзначали, що відбувається переслідування. Це і протестанти, і інші, і мусульмани навіть. Тому ми разом на це вказали президенту під час зустрічі. Також звертаємося і до уряду, і до Верховної Ради, щоб вони належним чином звернули на це увагу», – наголосив глава ПЦУ.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент заявив, що із собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в окупованому Сімферополі вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління ПЦУ.

За словами архієпископа, поки він перебував на конференції з питань релігійної свободи у Вашингтоні, «міністр майнових і земельних відносин» окупованого Росією Криму Анна Анюхіна організувала під виглядом «внутрішнього ремонту» розгром церкви.

29 серпня більш як 50 кримських парафіян ПЦУ звернулися до Комітету з прав людини ООН через захоплення окупантами останнього храму Кримської єпархії ПЦУ.

9 вересня Комітет ООН з прав людини заборонив Росії виселяти Кримську єпархію ПЦУ з храму в окупованому Сімферополі, 20 вересня комітет вдруге оприлюднив заяву із відповідною забороною.

24 вересня в управлінні російського «міністерства юстиції Криму» втретє відмовили в реєстрації українсько православної парафії на півострові.

Арбітражний суд Центрального округу Калуги (РФ) 14 листопада відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії ПЦУ. Представники церкви намагалися оскаржити рішення «міністерства майнових і земельних відносин Криму» про розірвання договору оренди собору в центрі Сімферополя.

10 грудня архієпископ Климент оголосив безстрокову голодування, вимагаючи від Кабміну та Верховної Ради вирішити питання захисту релігійних свобод на території Криму і забезпечення безпеки духовенства єпархії.

17 грудня Климент призупинив голодування.



Джерело статті: “https://www.unian.ua/society/10817180-epifaniy-hoche-abi-u-minsku-obgovorili-utiski-cerkvi-v-okupovanomu-krimu.html”

©1info.net