Дорогоціності, дракони і таємниці підземного світу: названо топ-10 знахідок 2019 року

У 2019 році археологи зробили ряд цікавих знахідок по всьому світу — в печерах Тибету, Єгипті, Мексиці, Німеччині, Казахстані та інших країнах.

Об этом сообщает http://persona-l.com

Журнал Archaeology, який традиційно робить огляди відкриттів, склав топ-10 знахідок за минулий рік.

Тибетські денисовці

Ця знахідка була зроблена ще 40 років тому, але тільки в 2019 році ДНК-аналіз щелепи віком в 160 000 років, знайденої в тибетській карстовій печері Байша, показав, що це — останки денисівської людини, перші, знайдені поза межами денисовської печери в Сибіру. Тибетська печера знаходиться більше, ніж у 2000 кілометрах від "батьківщини" денисовців і набагато високогірніше.

Свині неолітичних британців

Археологи прийшли до несподіваного висновку, вивчаючи мегалітичні комплекси, подібні до Стоунхенджу.

Передбачалося, що в таких неолітичних пам’ятках проводилися якісь дійства, релігійні свята, куди з’їжджалися жителі з великою території. Але виявилося, що люди ще й привозили з собою на свята свиней. У хенджи на півдні і південному заході Британії знайдено останки свиней з Шотландії та Уельсу, так що судячи з усього такі свята були "загальнобританськими".

Підземний світ майя

У 1966 році в Мексиці на території майянського міста Чичен-Іца був знайдений вхід до печерної системи. Її тоді особливо не вивчали, зафіксували, ізолювали від зовнішнього світу і забули. У 2017 році в процесі вивчення підземних річок вхід в печери відкрила команда місцевих археологів. В 2019 годуон виявили 7 ритуальних камер, в яких знайдено 170 керамічних артефактів — серед яких курильниці з зображеннями бога дощу Тлалока. Печера отримала назву "Баламку" (ягуарій бога).

"Баламку допомагає показати, що підземний світ був важливий для давніх майя в тому сенсі, який археологи досі повністю не усвідомлюють", — кажуть археологи.

"Апостроф" також повідомляв про секретний коридор, знайдений в стародавньому палаці майя.

Uробниця сановника

У 2019 року в Єгипті чеські археологи досліджували похоронний комплекс фараона V династії Джедкара Ісесі, який правив в період з 2380-2342 рр. до н.е. (Інша датування — 2410-2380 рр.). Найцікавішою знахідкою стало поховання сановника високого рангу Хуї з добре збереженими розписами (сама гробниця виявилася пограбованою). Розписи особливо виявилися цікаві фрагментами, де зображений сам Хуї.

На одній з головних панелей він зображений перед столом, заваленим їжею, напоями та іншими подарунками, призначеними для підтримки його в загробному житті.

"Сцени з зображенням власника гробниці дуже незвичайні для поховань Давнього царства", — кажуть археологи.

З історії яблук

Давньоримська фреска з яблуками

Археологи знайшли в казахської селі в горах Тянь-Шаню яблуневе насіння, яке датували кінцем першого тисячоліття до нашої ери. Вважається, що саме тут зародилося сучасне яблоко. Археолог Роберт Шпенглер, порівнюючи сучасні яблука з їх давніми предками, прийшов до висновку, що перші людські популяції, які зіткнулися з дикими яблуками, взяли на себе роль, яку раніше виконувала вимерла мегафауна: люди розсіювали насіння і пилок, ненавмисно розширюючи таким чином ареал поширення плодів.

Синьозуба монашка

Це відкриття було зроблено при вивченні зубного нальоту на зубах з щелепи монашки, що жила в кінці XI — початку XII століття і похованої в одному з німецьких монастирів. У нальоті виявили численні частки ультрамарину, наддорогого синього пігменту.

"Ми задавалися питанням, яким чином жінка в настільки ранній період, перебуваючи в якомусь глухому місці, вступила в контакт з цією неймовірно дорогою речовиною", — сказала археолог Христина Уоріннер з Гарвардського університету та Інституту історії людини суспільства Макса Планка.

Найбільш ймовірно, на думку вчених, що жінка була писарем і використовувала пігмент для ілюстрації священних рукописів. Новий метод аналізу може вказати шлях до виявлення більш ранніх середньовічних жінок-переписувачів, які залишаються невпізнаними, бо вони рідко, якщо взагалі коли-небудь, підписували свої роботи.

Жертвопринесення дітей

У Перу біля міста Трухільо археологи виявили найбільше в історії поховання дітей, принесених в жертву.

Некрополь включав в себе поховання дітей і лам: знайдено вже 269 осіб у віці від 4 до 14 років, убиті в ході трьох масових жертвоприношень починаючи з середини XIII в. і закінчуючи серединою XV ст. і захоронені головами до моря, а також 466 лам.

Кімната будинку Нерона

Робітники, які ставили ліси для реставраторів в Золотому будинку Нерона в Римі, виявили тріщину, яка вела в невідому кімнату. У цьому приміщенні знайшли цікаві фрески, на яких зображені міфологічні тварини. По одному з малюнків кімната отримала назву — "Кімната сфінксів".

Поховання і дракони

У Монголії археологи знайшли два поховання хунну. Обидві гробниці містили розкішні похоронні приналежності. У більшій гробниці дослідники виявили дерев’яні шкатулки, в яких зберігалися срібні кільця, нефритові гачки для поясів і пара позолочених срібних драконів, які, можливо, колись служили ручками судини. Менша гробниця містила останки людини, похованої в запряженому кіньми візку, 15 кінських голів і 19 срібних прикрас збруї, кожна з яких зображувала божество єдинорога. Вчені також виявили в цьому похованні частину прикрашеного нефритом меча, вперше знайденого в гробницях хунну.

Скарб і норманське завоювання

Битва при Гастінгсі в 1066 році дала початок норманському завоюванню Британії. У долині Чу на південному заході Англії виявили схованку з більш ніж 2500 срібними монетами. Знахідка підкреслює політичну невизначеність тих років.

Приблизно половина монет (тисячу двісті тридцять шість) викарбувані в Південно-Східній Англії і мали на аверсі портрет короля Гарольда, незважаючи на вторгнення, а 1310 монет з портретом Вільгельма викарбувані тільки після його коронації, що говорить про те, що саме коронація привела до повсюдного визнання домагань Вільгельма на трон.


Джерело статті: “https://apostrophe.ua/ua/news/world/2020-01-02/dragotsennosti-drakonyi-i-taynyi-podzemnogo-mira-nazvan-top-10-nahodok-2019-goda/184643”

©1info.net