100 тисяч хабаря: підозрюваному в посібництві призначили цілодобовий домашній арешт


13 Лютого 2020 20:25
Автор: В’ячеслав Луцков

Сьогодні, 13 лютого у Вінницькому апеляційному суді мали визначити запобіжні заходи для Романа Весельського та Георгія Гюмюшлю, підозрюваних у посібництві в справі вимагання 100 тисяч доларів за земельну ділянку в 10 гектарів.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Так, Георгій Гюмюшлю не з’явився до суду за станом здоров’я, тож засідання відклали, залишивши його на свободі. Роману Весельському призначили цілодобовий домашній арешт до 6 квітня.

Нагадаємо, раніше прокуратура Вінницької області повідомляла, що депутат (Борис Швець), “заручившись підтримкою міського голови та трьох пособників, двоє з яких є впливовими в кримінальному світі особами, так званими, “кримінальними авторитетами”, обіцяв підприємцю забезпечити голосування депутатами міської ради та ним особисто рішення щодо надання у користування 10 гектарів землі для здійснення підприємницької діяльності.

Крім того, Швець та три його посібники (Констянтин Комаров, Роман Весельський, Георгій Гюмюшлю) гарантували безумовне підписання міським головою прийнятого рішення та відповідного договору за неправомірну вигоду у сумі 100 тисяч доларів США”.

Як заявляють у прокуратурі, при спробі одержання частини грошових коштів неправомірної вигоди у сумі 20 тисяч доларів США нібито посібників депутата затримали, а сам депутат (Швець) наразі в розшуку. Щоправда, захист одного з підозрюваних, Весельського, вказує на процесуальні порушення під час розслідування та називає справу сфабрикованою.

В понеділок, 10 лютого, у Вінницькому міському суді двоє підозрюваних у посібництві отримали тримання під вартою з правом внесення застави 630 тисяч гривень (третій перебував в лікарні). Однак прокурор подав апеляційну скаргу на таке рішення і вчора Вінницький апеляційний суд збільшив суму застави для Комарова у понад вісім разів – до понад п’яти мільйонів гривень.

Вінницький міський суд призначив тримання під вартою із заставою в 630 тисяч гривень ще й Гюмюшлю, однак той сплатив зазначену суму, тож наразі перебуває на свободі. Третьому підозрюваного, Весельському, міський суд не призначив жодного запобіжного заходу.

Сьогодні ж мав відбутись апеляційний перегляд призначених запобіжних заходів Георгію Гюмюшлю та Роману Весельському. Нагадаємо, оскарження мало відбутись ще вчора, однак засідання не відбулися. Роману Весельському в судовій залі стало недобре і його забрала «швидка», а Гюмюшлю перебував на стаціонарному лікуванні.

Адвокат Гюмюшлю

Олена Ярошенко, начальник відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини

Через стан здоров’я переглянути запобіжний захід Гюмюшлю сьогодні також не вдалося і судове засідання перенесли на 9:00, 19 лютого. Зате вибір запобіжного заходу Весельському в апеляційному суді тривав понад дві з половиною години і на нього, після звернення адвокатки підозрюваного, завітала навіть представниця інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Вибір запобіжного заходу з розголошенням таємниці слідства?

Роман Весельський став єдиним, кому суд не призначив запобіжного заходу, тому прокуратура вирішила оскаржити таке рішення Вінницького міського суду. Прокурор Євгеній Багрій просив призначити цьому підозрюваному тримання під вартою із внесенням застави в 630 тисяч гривень, мотивуючи це, зокрема, відсутністю в останнього міцних соціальних зв’язків та роботи.

Крім цього, він зачитав частину стенограми розмови між чотирма підозрюваними та підприємцем Кушніренком (в якого нібито вимагали кошти). Це слугувало аргументом безпосередньої причетності Весельського до справи. Також прокурор зазначив, що під час балотування Бориса Швеця в нардепи Весельський виступав його довіреною особою, що доводило зв’язок цих підозрюваних.

Прокурор

Підозрюваний Весельський

В центрі – родичі та друзі підозрюваного Комарова

Однак адвокати підозрюваного, Ірина Малецька та Денис Безрученко, не погодились з такими аргументами. Вони зазначили, що наявність міцних соціальних зв’язків у Весельського доводить, зокрема, наявність у нього дружини та двох дітей, заочне отримання освіти, різні характеристики та рекомендації.

Натомість, наявність постійної роботи у Весельського доводить його як ФОПа отримання задекларованих доходів протягом останнього року. Щодо стенограми розмови, то адвокати зазначили, що в матеріалах справи такого документу не було, а його розголошення на цьому судовому засіданні є порушенням таємниці слідства.

Адвокати підозрюваного

Факт того, що Весельський був довіреною особою Швеця, на їхню думку, не доводить його причетності до справи, а крім того, також не доводиться матеріалами справи.

Крім цього, Ірина Малецька розповіла про нібито здійснені процесуальні правопорушення під час розслідування. Вона ствержує, що правоохоронні органи нібито тиснули на медиків, аби ті примусово виписали Весельського за годину до сьогоднішнього засідання (підозрюваного забрали вчора до лікарні через нібито певний інсультний стан). Щоправда, на думку прокуратури, доказів зазначених проблем зі здоров’ям у Весельського не було.

Малецька також розповіла про нібито тиск з боку прокуратури на суддів, суперечність дат в окремих документах з матеріалів справи та факт затримання її підзахисного біля супермаркету, а не на місці злочину.

З її слів, підприємець Кушніренко, в якого нібито вимагали 100 тисяч доларів, є агентом правоохоронних органів, що неодноразово провокував різних людей на отримання хабаря. За фактами правопорушень з боку правоохоронних органів Малецька обіцяла звернутись до різних інстанцій.

На її думку, немає доказів того, що кошти вимагались та передавались. Декілька разів, під час засідання і в коментарі журналістам, вона назвала всю справу “гніванської афери” сфабрикованою:

Я переконана, що справа сфальсифікована. Той чоловік, ім’я якого вони порочать, Борис Швець, взагалі непричетний ні до якого злочину. Людина перебуває на посаді. Люди звернулися – він порекомендував. Він нічого ні в кого не вимагав і ні в кого нічого не отримував. Так само як і мій клієнт, і решта хлопців – зазначила Vежі Малецька.

На численні порушення з боку правоохоронних органів журналістам вказували також і сам Весельський, і родичі іншого фігуранта цієї справи – Комарова.

Зрештою, колегія суддів після нетривалого перебування в нарадчій кімнаті вирішила частково задовольнити клопотання прокурора, призначивши цілодобовий домашній арешт від сьогодні до 6 квітня.

На це в підозрюваного та його дружини, яка також була в залі, виникли питання, як Весельський має годувати сім’ю. Адвокатка на це зазначила, що вони шукатимуть шляхи для подолання цієї ситуації. Саме ж рішення призначити домашній арешт вона вважає незаконним, необґрунтованим та прийнятим під тиском.

Фото з сайту прокуратури Вінницької області та автора

Читайте також: На Вінниччині затримали депутата за підозрою у вимаганні 100 тисяч доларів. ФОТО

Читайте також: Одному з фігурантів “гніванської афери” призначили заставу в понад 5 мільйонів. ФОТО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

  • Vinnytsia
  • Vежа
  • Борис Швець
  • Вінниця
  • Вежа
  • Винница
  • Георгій Гюмюшлю
  • Гніванська міська рада
  • Гнівань
  • Констянтин Комаров
  • новини вінниці
  • Новини Вінниця
  • Роман Весельський

Читайте також:

  • Спортсмен із Вінниці посів перше місце на чемпіонаті України з греко-римської боротьби
  • Котлета без м’яса: у Вінниці почали продавати еко-бургери американського стартапу. ВІДЕО
  • Навесні у Вінниці виступить дрім-поп гурт “Latexfauna”

  • Джерело статті: “https://vezha.ua/100-tysyach-habarya-pidozryuvanomu-v-posibnytstvi-pryznachyly-tsilodobovyj-domashnij-aresht/”

    ©1info.net