Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

25 січня в Україні відзначається Тетянин день – християнське й народне свято, яке в деяких країнах збігається із Днем студента.

Об этом сообщает http://vnk2.top

Це пояснюється тим, що саме святу Тетяну вважають покровителькою студентів. Однак Україна відзначає цей день разом із більшою частиною планети – 17 листопада. 25 січня ж вважається святом у Росії, Білорусі та Молдові.

Як правильно відзначити свято, яка його історія, традиції і що не можна робити в Тетянин день – далі в матеріалі OBOZREVATEL.

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

фото: jenskiymir.com

Новини
"А де груди?" Maruv блиснула фігурою на пляжі

Тетянин день: історія свята

Тетянин день був названий на честь святої християнської мучениці Тетяни, яка жила в Римі за часів правління імператора Олександра Северуса.

Свята Тетяна загинула за віру. Спершу її піддавали тортурам, коли вона відмовилася зректися Христа і принести язичницьку жертву. Потім намагалися віддати на поталу левові, але той лише лащився до неї, як кошеня. Зрештою Тетяну і її батька зарубали мечем.

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

"Правмір"

12 (23) січня 1755 року, на честь іменин матері свого фаворита – генерала Івана Шувалова – Тетяни Родіонівни, російська імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету". Оскільки це відбулося в день святої Тетяни, то студенти в Росії і святкують Тетянин день як День студента.

Пізніше в університетському кампусі була церква святої Тетяни, а саму святу було оголошено церквою патроном студентства.

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

"Правмір"

Традиції в Тетянин день

Свята Тетяна – покровителька студентів і заступниця всіх дівчат на ім’я Таня. Вона допомагає в навчанні. У неї просять ясного розуму і доброї пам’яті. Цього дня також прийнято ставити свічки за успіхи в навчанні.

У народі свято 25 січня відоме як Бабин кут: на честь місця біля печі, де зберігалося домашнє приладдя. Господині печуть хліб і пряники у формі сонечка – вважається, що це наближає весну і робить сонце за вікном яскравішим і теплішим. Кожен член сім’ї обов’язково має спробувати шматочок такого "сонечка".

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

pixabay.com

Також у народі на Тетянин день прийнято готувати смачний обід, щоб нагодувати всю сім’ю, а для тих, кого немає поруч, потрібно на столі залишити тарілку з їжею.

Кажуть, що бажання, загадане в Тетянин день, має неодмінно справдитися: для цього потрібно знайти найвище місце в окрузі й, дивлячись на сонечко, загадати щиро й від усього серця.

Крім того, дуже важливо в Тетянин день зробити добру справу – наприклад, подати милостиню, перерахувати гроші в благодійний фонд, допомогти нужденному, сходити в будинок літніх людей, сиротинець або в притулок для тварин.

Новини
Як залучити щастя і гроші в китайський Новий рік: головні магічні ритуали

Що не можна робити в Тетянин день

Не можна нікому відмовляти в проханнях, особливо, якщо просять їжу.

Не можна ні з ким сваритися і лаятися, потрібно постаратися провести день у спокої і хорошому настрої.

Не можна прати і займатися іншою домашньою роботою і рукоділлям – прибирають за день до свята.

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

telegraf.com.ua

Прикмети на 25 січня в Тетянин день

Сонячно – до раннього прильоту птахів.

Паде сніг – літо буде дощове.

Теплий вітер – літо буде посушливим, а урожай – мізерним.

Ясна і морозна погода – літо буде в міру теплим і без особливих перепадів температури.

Великі замети – буде багато хліба.

Тетянин день: що потрібно й що категорично не можна робити

pixabay.com

Заметіль і сильний вітер 25 січня – будуть посуха, неврожай і погана риболовля.

Якщо цього дня найстарша жінка в родині спече коровай, то буде хороший урожай. І кожен із членів сім’ї 25 січня зобов’язаний з’їсти хоча б по шматочку. Залишки віддавали домашнім тваринам.

Зоряне небо в День Тетяни – до ранньої весни.

Раніше OBOZREVATEL розповідав про таке свято, як Собор Іоанна Предтечі, Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Це православне свято, яке встановлене на честь Іоанна Предтечі, або Хрестителя. Воно безпосередньо йде за святом Водохреща, або Богоявлення.

Ти ще не підписаний на наш Telegram? Швиденько тисни!

Читайте всі новини по темі "свята" на сайті "OBOZREVATEL".



Джерело статті: “https://www.obozrevatel.com/ukr/lady/holidays/tetyanin-den-scho-potribno-i-scho-kategorichno-ne-mozhna-robiti.htm”

©1info.net