Семена: Я хотів би повернутися в журналістику і продовжити свою роботу

Семена: Усі розуміли, що процес проти мене має політичний підтекст
Семена: Усі розуміли, що процес проти мене має політичний підтекст

Кримський журналіст Микола Семена, якому "суд" в окупованому Криму скасував умовне засудження, заявив, що хотів би повернутися до журналістики і зустрітися з близькими, яких він не бачив чотири роки. Про це він розповів у інтерв’ю "Крим.Реалії".

Об этом сообщает http://ugroza.net

"Я хотів би повернутися в журналістику і продовжити свою роботу. Ще тоді, коли закінчився процес, я сказав, що це поразка не стільки мене особисто, скільки всієї російської журналістики. Будь-який російський журналіст, який насмілився написати правду про процеси, що були в Криму, так само, як і я, може зазнати переслідувань. Він фактично ризикує своєю професією. Мені важко далися ці чотири роки. В Україні у мене живе син, якого я не бачив весь цей час. У мене там народилася правнучка, і мені потрібно її побачити. Там батько похований, мені потрібно до нього сходити й покласти квіти. Тому я не можу втратити ці зв’язки. Окрім того, у мене там багато колег, друзів і мені хотілося б з ними побачитися, посидіти, попити кави та поговорити", – зазначив Семена.

Він висловив думку, що "суд" над ним визначався "командами " згори".

"Правозахисні організації, мої колеги та інші люди розуміли, що це відхід від міжнародного права і цей процес має політичний підтекст. Але на це ніхто в суді не звертав уваги, і весь цей судовий віз рухався своєю чергою", – сказав журналіст.

Після того як суд ухвалив йому умовний вирок, двічі на місяць йому довелося ходити на реєстрацію до кримінально-виконавчої інспекції, де з ним проводили різноманітні виховні бесіди.

"Я відчував підтримку. І я дуже вдячний адвокатам, які надавали мені юридичну допомогу під час процесу. І тим правозахисним організаціям, які виступали із заявами на мою підтримку. І Верховній Раді України, яка також опублікувала спеціальну заяву, Міністерству закордонних справ України, Національній спілці журналістів України та міжнародній європейській і світовій організаціям журналістів. Також ‒ Європарламенту, який ухвалив спеціальну заяву з приводу мене, [заступникам лідера Меджлісу кримськотатарського народу] Ахтему Чийгозу та Ільмі Умерову. Але кримське правосуддя на звернення та на підтримку не звертало жодної уваги, усе рухалося своєю чергою", – підкреслив Семена.

Він висловив думку, що дострокове припинення випробувального строку і зняття з нього судимості стали можливими завдяки реакції світової громадськості та оціненню кримських подій 2014 року.

У 2016 році журналіста занесли у федеральний перелік терористів і екстремістів РФ. 22 вересня 2017 року "Залізничний суд" призначив Семені покарання у вигляді двох із половиною років умовно з випробувальним строком три роки за "заклики до порушення територіальної цілісності Росії". Вирок ухвалила суддя Наталія Школьна.

У липні 2019-го прокуратура Автономної республіки Крим повідомила суддю про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України) за ухвалення незаконного вироку журналісту.

У відомстві не називали прізвища засудженого, проте опублікували скріншот статті, через яку постраждав журналіст. Ідеться про матеріал "Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму" Валентина Гончара. Під цим псевдонімом писав кримський журналіст Микола Семена, повідомляє сайт "Крим.Реалії", який 11 вересня 2015 року опублікував цю статтю.

Захист журналіста звернувся у Європейський суд із прав людини зі скаргою на вирок російського суду, після чого ЄСПЛ зареєстрував звернення.

18 грудня 2017 року апеляційна інстанція пом’якшила вирок у частині додаткового покарання: строк заборони на публічну, зокрема журналістську діяльність, скорочено із трьох до двох років.

У грудні 2019 року Національна спілка журналістів України закликала українську владу занести Семену до списку осіб для взаємного звільнення між Україною і тимчасово не підконтрольними Києву територіями, а також сприяти його поверненню на материкову частину України.

Як повідомила прессекретарка президента України Юлія Мендель, узимку 2020 року має відбутися обмін утримуваними особами між Україною і РФ, під час якого буде звільнено кримських татар, утримуваних на території Криму та Росії.

14 січня 2020 року "Залізничний суд" окупованого Росією Сімферополя задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова та його підзахисного Семени про дострокове припинення випробувального строку і зняття судимості.

Після того як це рішення набуло чинності, журналісту зняли заборону на публічну діяльність.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/crimea/-nasinnja-ja-hotiv-bi-povernutisja-v-zhurnalistiku-i-prodovzhiti-svoju-robotu-1484634.html”

©1info.net