Коломойському не потрібен ПриватБанк. Його мета – «взяти на гачок» Нацбанк і фінансову систему країни – думка

Українська банківська система все ще під загрозою. І буде у неї ще деякий час – розв’язка прийде не раніше весни. А ми будемо вам про це розповідати, тому що від цього залежить курс гривні і фінансова стабільність країни. А від них – наше загальне благополуччя.

Об этом сообщает http://load-bit.net

Вже неодноразово писалося про ретельних спробах Ігоря Валерійовича Коломойського та афілійованих з ним осіб так чи інакше заперечити націоналізацію Приватбанку. Від десятків (ні, я не жартую) суб’єктів подані сотні (ні, я не перебільшую) позовів в різні українські суди. І все заради одного: визнати, що, коли держава в 2016 році забрало у Коломойського та Боголюбова ПриватБанк – на їхнє ж прохання, і з величезними боргами перед пов’язаними з ними ж компаніями – воно надійшло нечесно. І банк треба повернути.

Знову-таки, є думка, що це двухходовочка. Подібно путінської двухходовочке на Донбасі: Путіну не потрібно забрати Донбас, а впихнути його в Україну на своїх умовах, контролюючи нашу країну через нього.

Приблизно так і тут: малоймовірно (хоч і не виключено), що Коломойському потрібен саме ПриватБанк, навіть вже наведений у пристойний стан за бюджетні кошти. Найімовірніше, що йому потрібно за рахунок перемоги в суді «взяти на гачок» Нацбанк і фінансову систему країни – з тим, щоб ПриватБанк хоча б відкликав позови, подані проти нього за відмивання грошей у ряді міжнародних судів.

Так, в Лондоні продовжує розглядатися позов Приватбанку проти Коломойського на суму в $1,9 млрд. А поки продовжує – під арештом їхні активи на суму в $2,6 млрд. Коротко – державний вже Приватбанк звинувачує свого колишнього власника у кредитуванні власних підприємств з подальшим перекладання боргів на державу.

А 19 грудня минулого року Приватбанк подав позов вже в ізраїльський суд. В якому повідомив, що Ігор Коломойський зі своїм партнером Геннадієм Боголюбовим перевели на рахунки банку Дисконт близько $1,2 млрд кримінального походження. Сума позову в цьому разі – 2 млрд шекелів (близько 515 млн євро).

Але справа не тільки в грошах.

Саме ці позови заважають Ігорю Валерійовичу жити на широку ногу, як звик, регулярно обполіскуючи п’яти то в Женевському озері, то на курортах Ізраїлю. З-за цих позовів його ключові активи заарештовані, інші – під загрозою, а сам він змушений жити в Україні, чого вже багато років успішно уникав.

Саме тому йому потрібно «трясти» ПриватБанк і його керівництво (а заодно – і Нацбанк), бомблячи їх божевільним кількістю позовів та облягаючи людьми в оранжевих жилетах.

І ось тепер час поговорити про кількох – з сотень – судових процесів по ПриватБанку.

По-перше, ПриватБанк буквально сьогодні, 29 січня, уже змушений був виплатити Коломойському 21,8 млн гривень за позовом від Нікопольського феросплавного заводу.

Раніше рухоме майно заводу (належить Коломойському) було передано в заставу в якості забезпечення його зобов’язань за кредитом рефінансування. У 2019 році завод звернувся до суду – мовляв, давайте підемо на мирову, ми вам достроково видамо 21,8 млн, заставну вартість цього майна, а ви зніміть претензії. Так і зробили. Але ось, 17 грудня раптово Господарський суд Києва вирішує, що світова недійсна, гроші заводу треба повернути – і Приватбанк їх повертає. Правда, тут ще буде апеляція.

По-друге, біда прийшла, звідки не чекали.

22 січня Верховний суд відхилив касаційну скаргу НБУ на рішення Одеської міськсуду. У результаті НБУ не зможе забрати іпотечний земельну ділянку в Одеській області, записаний на ТОВ Гаджибей, афілійована, на думку банкірів, з Коломойським.

Якщо просто – Нацбанку тепер, ймовірно, в ряді випадків не вдасться забрати у «околоколомойских» компаній заставне майно за борги. Замість цього, за рішенням суду, ці гроші пропонується стягнути… з Приватбанку (оскільки саме перед ПриватБанком у Гаджибей формально був борг). Ось тільки Приват-то вже державна. Таким чином, борги Коломойського просто були перекладені на платників податків. Загальна сума таких боргів – боргів за кредитами рефінансування – близько 8 млрд гривень.

По-третє, настає і ще один суд. Але тоді засідання було перенесено. І ось, наближається нова дата — 31 січня. Саме тоді Велика палата того ж Верховного суду розгляне позов братів Суркісів.

Якщо просто – Суркіси заперечують, що вони, мовляв, пов’язані з Коломойським особи. А, значить, держава не мала права чіпати їх гроші в Приватбанку (воно конвертував їх у банківський капітал – так звана процедура bail-in).

Якщо Нацбанк програє і цей суд, це буде жахливий прецедент. Ймовірно, що, крім Суркісів, державі доведеться повернути гроші й іншим вкладникам, чиї кошти також пройшли bail-in – як би те ні було пов’язаним з Коломойським. Включаючи його фірми-прокладки. А це близько 29 млрд гривень.

Але знаєте, що найсмішніше?

Коли НБУ визнав братів Суркісів пов’язаними з Коломойським, воно апеллировало до того, що вони володіють частиною його акцій каналу 1+1. А буквально тиждень тому, 16 січня, брати Суркіси подали до Лондонського арбітражу на Петра Порошенка, звинувачуючи його в тому, що він збирався купити у них 50% 1+1, та в останній момент «відскочив», порушивши зобов’язання.

Таким чином, у Лондоні Суркіси навіть не приховують: так, ми партнери Коломойського, у нас спільний бізнес.



Джерело статті: “http://povin.com.ua/271787-30-01.html”

©1info.net