Замість снігу і морозу – дощ і тепло: синоптики дали прогноз погоди на Буковині на лютий

Замість снігу і морозу – дощ і тепло: синоптики дали прогноз погоди на Буковині на лютий
Замість снігу і морозу – дощ і тепло: синоптики дали прогноз погоди на Буковині на лютий

Вже завершується січень, а на Буковині ще досі не розпочалася метеорологічна зима, кажуть синоптики Чернівецького обласного гідрометеоцентру.

Об этом сообщает http://samoychka.org

І передбачають, що цьогорічна зима може виявитися найтеплішою за весь період метеоспостережень, а це майже 75 років, повідомляє molbuk.ua.

– Січень справді виявився дуже теплим, але якихось максимальних температурних показників не було побито, – каже начальниця відділу метеорологічних прогнозів Чернівецького гідрометеорологічного центру Ірина ГУБІНА. – Водночас впродовж січня багато днів була плюсова температура. Нічні мінуси ніби були, але вдень утримувалося постійно помірне тепло.

Синоптики стверджують, що останніми роками спостерігають тенденцію змін границь зими.

– Останніми роками зимовими стають березень та квітень, – каже Ірина Губіна. – Температури у ці місяці нижче норми та ще й зі снігопадами. Як буде цього року ще невідомо.

Водночас синоптики вже прогнозують теплу першу половину лютого. Температура може сягнути +11 градусів, а замість снігу – дощ.

– У деякі дні на початку лютого повітря прогріється до 11 градусів тепла, – продовжує Ірина Губіна. – Жодних снігопадів не прогнозуємо. По тенденції бачимо, що у першій половині лютого замість морозів буде 5-10 градусів тепла.

Також у Чернівецькому гідрометеорологічному центрі констатують, що цьогорічна зима є ще й досить сухою. Опадів випаде менше за норму. А до середини зими навіть не сформувався постійний сніговий покрив. Натомість минулорічна зима була більш сніжною і значно холоднішою.

Метеорологи відзначають, що весь 2019 рік був одним з найбільш сухих за весь період наукових спостережень за погодою. Останні хороші опади були в Україні ще в першій половині липня минулого року, каже агрометеоролог Укргідрометцентру Тетяна АДАМЕНКО. І ця відсутність опадів може серйозно позначитися на врожаї у 2020 році. Хоча про це синоптики точно зможуть сказати лише наприкінці зими.

Орнітолог Ігор Скільський вважає, що деякі птахи, які відлетіли у вирій, можуть повернутися значно раніше.

– Якби птахи знали, що буде така тепла зима, могли б не відлітати, – жартує завідувач відділу природи Чернівецького краєзнавчого музею Ігор СКІЛЬСЬКИЙ. – Теплу зиму птахам, звісно, легше пережити, ніж з морозами і холодами. Але бажано, щоби у природі все відбувалося за графіком. Знайомі розповідали, що бачили їжака на Новий рік біля ялинки, а це – вже аномалія. У соцмережах читав інформацію, що на Івано-Франківщині з криниці дістали живу гадюку взимку.

Щодо птахів, то у нас зимує велика біла чапля поблизу водойм, які не замерзли. Зазвичай можна спостерігати поодинокі особини, а цього року вони зимують масово – десятки особин зустрічаються.

Я бачив вже з грудня граків на гніздах. Хоча зазвичай вони приступали до гніздування з другої половини березня. Якщо такі зими будуть і далі, то почнуть зимувати ті птахи, які були перелітними.

У ботанічному саду поки що суттєвих змін більшості рослин через теплу погоду не помітно. Але вже є рослини, які почали квітнути.

– За такої температури завжди починає квітнути калина запашна, решта рослин спокійно чекає кращої пори, – каже працівниця ботанічного саду Марія ВИКЛЮК. – Зважаючи на теплу осінь може бути, що рослини почнуть квітнути раніше. Все залежить від того, яким далі буде температурний режим. Якщо ближче до нуля, то період спокою рослин ще триватиме, а якщо підніметься до десяти градусів тепла – то рослини почнуть розпускатися і для цього достатньо тижня. Але питання у тому, які температури будуть після цього. За різкого зниження до мінусових позначок можемо мати негативні наслідки. Така тепла зима у всіх відношення не добре як для сільськогосподарських культур, так і для декоративних рослин, дерев, кущів.


Джерело статті: “https://molbuk.ua/chernovtsy_news/192194-zamist-snigu-i-morozu-dosch-i-teplo-synoptyky-daly-prognoz-pogody-na-bukovyni-na-lyutyy.html”

©1info.net