«Коштів на виплату зарплати працівникам комунальних підприємств у червні нема», — Ірина Маруняк

Найбільші комунальні підприємства Львова — «Львівводоканал», «Львівтеплоенерго», «Львівелектротранс», АТП № 1 та ін зазнали значних фінансових збитків за час карантину. Як наголошує Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, станом на сьогодні ці підприємства не мають коштів на виплату заробітної плати працівникам вже у червні. Однак і у міському бюджеті Львова коштів на дофінансування комунальних підприємств також немає. Шанс вирівняти ситуацію був би, якби у четвер, 28 травня, депутатський корпус підтримав ухвалу про участь Львівської міської ради у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності» Європейського банку реконструкції та розвитку, відповідно до якої місто б отримало 700 млн грн для підтримки великих КП, які постраждали через коронавірус, зокрема, на виплату заробітної плати.

Об этом сообщает Устав Груп

«На превеликий жаль, грошей на зарплату людям, які працювали у карантин, немає. Станом на сьогодні наші найбільші комунальні підприємства — це «Львівтеплоенерго», «Львівелектротранс», «Львівводоканал», АТП № 1 та ін, не мають коштів на виплату заробітної плати у червні. На початку року, коли планували бюджет, то кошти планували на півроку. Далі планували, що буде перевиконання бюджету, і в червні наші підприємства будуть дофінансовані. Однак, у зв’язку з пандемією коронавірусу, ці кошти не виділені. Отож, підприємства зараз недофінансовані на 239 млн₴ Назагал, щоб була виплачена заробітна плата, оплачена електроенергія, оплачені податки, необхідно 472 млн₴ Таких грошей у місті немає, а зарплату людям потрібно виплачувати.

Працівники цих підприємств забезпечують життєдіяльність міста. Коли, наприкінці березня почалася епідемія, необхідність подавати воду, тепло, курсування транспорту не зникла. І ці люди, ризикуючи власним життям, виходили на роботу і працювали. Наприклад, водії трамваїв прокидаються о 03.00 год ночі, щоб о 05.00 год бути на роботі. І всі пам’ятають, що були часи, коли у трамваях перевозили 2−3 людини. Адже постанова Кабміну на початках дозволяла перевозити лише 10 пасажирів. Тепер у режимі спецперевезень можна возити лише сидячих. І це зумовлює збитковість нашого транспорту і необхідність виділяти кошти, щоб ці збитки погасити, і вони могли функціонувати", — каже Ірина Маруняк.

Посадовиця наголосила, що ситуацію можна і потрібно рятувати. Завдяки позитивному реноме міста та добрій співпраці Львова з ЄБРР, Львівська міська рада може взяти участь у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності» від Банку. І зараз все залежить від депутатського корпусу, адже потрібне погодження сесії. На попереднє засідання, яке відбулось 28 травня, було підготовлено проект відповідної ухвали, втім депутати її не підтримали.

«Такої конфронтації і непорозуміння, які були на минулій сесії, я не пам’ятаю. Мені шкода людей, які можуть не отримати заробітну плату, адже у них є сім’ї. Тому тут не можна займатися політикою, треба займатись господаркою і думати про місто, і про людей, які постраждають, а вони — львів’яни! Має бути порозуміння і підтримання виділення 20 млн євро від ЄБРР, щоб покрити збитки підприємств, які виникли у результаті пандемії коронавірусу. Це буде 700 млн грн, і левова частка цих коштів піде саме на погашення збитків підприємств.

На превеликий жаль, депутати за це не проголосували. Я не знаю, звідки вони думають брати кошти, бо в бюджеті коштів на покриття цих збитків нема", — наголосила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

Ірина Маруняк пояснила, що місто довго і наполегливо йшло до того, аби забезпечувати якісні послуги своїм мешканцям. І зараз жодним чином не можна допустити їх погіршення, або й повернення на десятиріччя назад.

«Я думаю, що львів’яни не сприймуть погодинної подачі води. Люди звикли, що цілодобово подається холодна і гаряча вода, освітлені вулиці, що тепло ми запускаємо за один день, а не входимо в опалювальний сезон тижнями, як деякі міста, що їздить новий транспорт. От спробуймо уявити ситуацію, що медик рятує життя людині в лікарні, а води немає», — пояснює посадовиця.

За словами Ірини Маруняк, збитковість «Львівводоканалу» спричинило й те, що під час карантину багато підприємств не працювало, і відпуск води та купівля води зменшилася. Також постанова Кабміну дозволила відтермінувати оплату за комунальні послуги на час карантину, тому за березень і квітень були недопоступлення коштів. Рівень розрахунку був лише 89%.

Нагадаймо, 28 травня, на засіданні сесії Львівської міської ради, депутати не підтримали рішення щодо участі Львівської міської ради у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності» Європейського банку реконструкції та розвитку". Ухвала передбачала виділення коштів, що дозволили б покрити збитки, завдані комунальним підприємствам під час карантину, у тому числі кошти на виплату заробітної плати працівникам.


Джерело статті: “http://www.mediastar.net.ua/95798-koshtv-na-viplatu-zarplati-pracvnikam-komunalnih-pdpriyemstv-u-chervn-nema-rina-marunyak.html”

©1info.net