Декан юрфаку КНУ спростував чутки про своє затримання

Іван Гриценко: Такого за 186 років існування університету ще не було: ні за часів царських жандармів, ні за часів кадебістів
Іван Гриценко: Такого за 186 років існування університету ще не було: ні за часів царських жандармів, ні за часів кадебістів

4 червня на юридичний факультет КНУ імені Шевченка прийшли співробітники Національної поліції з постановою Печерського районного суду про обшук за підписом судді Сергія Вовка, розповів в інтерв’ю "112 Україна" декан Іван Гриценко і спростував інформацію про своє затримання.

Об этом сообщает Слон РУ

"Я не хочу багато говорити про зміст постанови, але, з моєї точки зору, там є певні порушення. Наприклад, не вказаний процесуальний керівник із боку прокуратури. Жоден із поліцейських, що проводили обшук, в ухвалі не зазначений. Обшук розпочався десь о 13.00 і тривав до 3.00 наступного дня, що також є порушенням. Я звернувся до Вищої ради правосуддя, до генерального прокурора, МВС і ДБР із відповідними зверненнями", – заявив він.

Гриценко сказав, що не був в університеті під час обшуків і тому не може коментувати слідчі дії та їхню коректність.

"Я весь день був на засіданні Ради прокурорів України. Обшук проходив у кабінеті декана, в кабінетах методистів, у приміщенні секретаріату вченої ради університету. Загалом було залучено кілька десятків поліцейських. Одну із дверей показово відкривали силоміць, хоча в цьому не було жодної необхідності. Цікаво, що вже через годину після початку обшуку в УНІАН опублікували фотографії з мого кабінету, а біля Червоного корпусу вже чергували журналісти. Хто і з якою метою "злив" фото й анонсував пресі – питання відкрите", – зауважив декан.

Він підкреслив, що жодного затримання не було.

"Як бачите, ні. Я на роботі, у своєму кабінеті. Жодних підозр чи обвинувачень мені ніхто не вручав. Повісток на допит теж. Зверніть увагу, в ухвалі суду мого прізвища взагалі немає, – сказав Гриценко. – Обшук був пов’язаний з організацією навчання іноземних студентів. Наскільки мені відомо із власних джерел, їм дали вказівку знайти "мертві душі" на юридичному факультеті серед іноземних студентів. Що це означає? За інформацією деяких ЗМІ, у багатьох приватних і деяких державних закладах освіти, де є проблеми з набором, існує така ганебна практика. Зараховують студента, зазвичай іноземця, на перший курс. Це його перший візит. А другий і останній візит – через п’ять років за дипломом".

Поліцейські вилучили понад 4 тис. сторінок екзаменаційних і залікових відомостей, повідомив він.

"Забрали документи, які ніяк не стосуються навчання іноземців, зокрема й ті, що не були передбачені постановою. За великим рахунком, вони всі ці документи могли отримати за офіційним запитом. Ми б усе надали, ніяких питань. Навіщо було вдиратися до ректора з камерами, перевертати все догори дном у приймальні декана? Такого за 186 років існування університету ще не було: ні за часів царських жандармів, ні за часів кадебістів", – обурився декан.

Він розповів, що кримінальне провадження було відкрито в листопаді 2019 року.

"Жодних слідчих дій із того часу не проводилося. Мені відомо, що слідство не зафіксувало жодного факту хабарництва на факультеті на рівні викладачів, завкафедрами, декана, заступників декана. Провадження триває восьмий місяць. Зараз шукають студентів-прогульників серед іноземців. Напередодні були провокації. Мені нібито "іноземці" всілякі смс-ки із "пропозиціями" слали – телефон декана знайти в наш час неважко", – пояснив Гриценко.

За його інформацією, атака на факультет пов’язана з виборами у виші.

"Восени цього року, в жовтні, відбудуться вибори ректора, а в листопаді – вибори декана юридичного факультету. Дехто в університеті думає, що я буду висувати свою кандидатуру на посаду ректора. Є кілька осіб в університеті, а ще більше поза університетом, хто хоче йти на посаду ректора. Це відомі люди", – сказав він.

Сам Гриценко зазначив, що на посаду ректора не претендує.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/society/-dekan-jurfaku-knu-sprostuvav-chutki-pro-svoje-zatrimannja-1504973.html”

©1info.net