Коболєв: Відкликання зустрічних позовів «Нафтогазу» і «Газпрому» є незворотнім

Коболєв розповів, що нові спори між "Нафтогазом" і "Газпромом" розглядатиме арбітраж
Коболєв розповів, що нові спори між "Нафтогазом" і "Газпромом" розглядатиме арбітраж

Відкликання зустрічних позовів російського "Газпрому" й українського "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу є незворотнім. Про це на пресконференції 31 грудня сказав голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Об этом сообщает http://1info.net

"Відкликання зустрічних позовів є незворотнім. Нові потенційні [позови] – сподіваюся, їх не буде, але якщо будуть конфліктні ситуації, будуть розглядатися арбітражем за новими контрактами", – сказав Коболєв.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. З урахуванням того, що арбітраж підтвердив борг української сторони за постачання газу в розмірі більше ніж $2 млрд, "Газпром" мав виплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. За твердженням української компанії, із 1 березня 2018 року на суму боргу нараховували стягнення. "Газпром" оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і розпочав процедуру розірвання контракту з "Нафтогазом".

27 листопада 2019 року суд відхилив апеляцію "Газпрому" на одне з рішень Стокгольмського арбітражу й ухвалив компенсувати "Нафтогазу" витрати на судовий процес.

У липні 2018 року "Нафтогаз" розпочав новий процес проти "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі, вимагаючи переглянути транзитний тариф на 2018–2019 роки. Попередня сума вимог становила майже $12 млрд (без відсотків).

21 грудня 2019 року в "Газпромі" повідомили, що виплатять "Нафтогазу" до Нового року понад $2,9 млрд за умови відмови української сторони від нових претензій та відкликання арбітражних і судових позовів, щодо яких немає остаточних рішень. Україна погодилася на це.

27 грудня "Газпром" виплатив "Нафтогазу" $2,9 млрд. Контракт на транзит газу було підписано 30 грудня.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/-koboljev-vidguk-zustrichnih-pozoviv-naftogazu-i-gazpromu-je-nezvorotnim-1481304.html”

©1info.net