“У мене на колінах немає живого місця”, — чемпіонка світу з боротьби на поясах — Cпорт

На чемпіонат світу з боротьби на поясах (алиш) у казахському Нур-Султані приїхало 250 спортсменів із 27 країн. Надія Герасименко з Білої Церкви зуміла стати найкращою серед усіх, перемігши навіть суперниць з Середньої Азії — саме звідси походить цей вид спорту.


Алиш — стародавній вид спорту. Учасникові поєдинку поверх куртки пов’язують пояс, за який суперники мають постійно тримати один одного, намагаючись кинути опонента на спину. За кидки нараховують бали. Перемагає той, хто набере 6 балів. У середньому поєдинок триває не більш як одну хвилину.


— Я завжди їду на змагання з чіткою метою — здобути перемогу, — розповідає "Експресу" чемпіонка світу Надія Герасименко. — Напередодні чемпіонату світу з боротьби на поясах Алиш у Казахстані сталася неприємність. Я брала участь у ще одному змаганні. Там травмувала коліно, воно напухло. Я відмовилась продовжувати боротьбу, аби поберегти себе для омріяного чемпіонату. Наступного дня почувалася краще. У боротьбі на поясах алиш провела чотири сутички — всі виграла достроково.


— У вашому виді боротьби найтравматичніші саме коліна?


— У мене на колінах немає живого місця. Я навіть не роблю рентген, щоб себе не лякати. У нас за правилами, якщо ти кинув суперника на спину, то переміг. Коли ж мене кидають на спину, я в процесі виставляю коліно й падаю на нього. Відтак отримую шанс відігратися. Саме через цю особливість боротьби мої коліна потерпають найбільше. А ще — спина.


— Боротьба на поясах — новий вид спорту в Україні. Як ви у нього потрапили?


— Все життя займалась дзюдо і самбо. Але коли в дзюдо змінили правила, мені стало там некомфортно. Мій стиль — тиснути на суперницю корпусом, хапати її і кидати. У боротьбі алиш це можливо.


— Призові за світове чемпіонство у вас є?


— Якщо тренер щось виб’є у нашому міністерстві, то буде. Бо нам нічого не оголошували й не давали ні наші, ні міжнародна федерація. Медаль, грамота — і все.


Дякуємо, що прочитали цей текст у газеті Експрес. У нас — тільки оригінальні тексти.


Читайте також про те, що чекає збірну України з футболу у наступному році


Джерело статті: “https://expres.online/sport/u-mene-na-kolinakh-nemae-zhivogo-mistsya-chempionka-svitu-z-borotbi-na-poyasakh”

©1info.net