Албанія почала головувати в ОБСЄ. Питання України назвали одним із пріоритетних

Албанія почала головувати в ОБСЄ. Питання України назвали одним із пріоритетних
Албанія почала головувати в ОБСЄ. Питання України назвали одним із пріоритетних

Від першого січня 2020 року обов’язки держави-голови Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) перейшли до Албанії від Словаччини, яка виконувала їх упродовж 2019 року. Новий голова ОБСЄ запевнив, що питання України залишатиметься одним із головних для Організації.

Об этом сообщает http://chernigiv.top

Про це йдеться на сайті ОБСЄ.

За словами прем’єр-міністра і міністра закордонних справ Албанії Еді Рами, який очолив ОБСЄ, початок головування є історичним моментом, оскільки його країна пройшла через суттєві перетворення від жорстокого комуністичного режиму, який був проти цінностей Організації, до держави, яка її очолює.

"Головування в ОБСЄ знаменує собою кульмінацію нашої значної трансформації",- зауважив Рама.

За його словами, криза в Україні та навколо неї залишатиметься найактуальнішою проблемою безпеки в Європі. Серед інших важливих завдань виокремив: боротьбу з насильством щодо жінок, корупцією, дискримінацією та торгівлею людьми.

"Криза в Україні і навколо неї залишається найбільш нагальною загрозою безпеки в Європі. Зусилля з врегулювання конфліктів будуть в центрі уваги албанського головування, оскільки неприпустимо, щоб затяжні конфлікти в нашому регіоні, як і раніше, забирали життя", — сказав Рама.

Він також запевнив, що буде продовжено роботу ОБСЄ щодо протидії корупції, торгівлі людьми та боротьбі з дискримінацією і заохоченню прав людини і основних свобод. Рама представить пріоритети албанського головування в ОБСЄ на засіданні Постійної ради у Відні дев’ятого січня. До слова, головувати в ОБСЄ Албанія буде упродовж року.

Нагадаємо, від першого січня 2020 року обов’язки голови Ради Європейського союзу почала виконувати Хорватія. Країна вперше в своїй історії отримала таке право після свого вступу до ЄС у липні 2013 року. Повноваження триватимуть до 30 червня 2020 року.


Джерело статті: “https://tsn.ua/svit/albaniya-pochala-golovuvati-v-obsye-pitannya-ukrayini-nazvali-odnim-iz-prioritetnih-1468170.html”

©1info.net