У стосунках Росії і Білорусі — нафтова криза. Причини та наслідки — Подробиці

Подія: З 1 січня 2020 року РФ припинила постачання нафти до Білорусі. Нафтопереробні заводи останньої перебувають під загрозою припинення роботи, а в "Білнафтохімі" шукають альтернативні джерела надходження сировини.


Деталі: Перемовини щодо постачання газу й нафти до Білорусі тривали між Москвою та Мінськом до кінця 2019 року. І якщо про газ домовитися вдалося, то щодо нафти угод підписано не було. На Новополоцькому і Мозирському нафтопереробних заводах заявили, що наразі працюють завдяки минулорічним запасам, але їх вистачить щонайбільше до середини січня.


Підтвердив зупинку поставок нафти від нафтових компаній РФ і білоруський концерн "Білнафтохім". У компанії кажуть, що чекають на досягнення домовленостей з Росією, але водночас працюють над пошуком альтернативних джерел надходження сировини. Таку вказівку на засіданні із керівництвом нафтохімічного комплексу дав президент країни Олександр Лукашенко ще 31 грудня минулого року. Очільник Білорусі наказав розглянути можливість постачання нафти залізницею із портів на Балтиці, а також задіяння альтернативних надходжень нафтопроводом "Дружба".


Причинами кризи у відносинах між Мінськом та Москвою називають так званий російський "податковий маневр", внаслідок якого, як стверджують в адміністрації Лукашенка, за останній рік Білорусь недоотримала кілька сотень мільйонів доларів і до 2024 року сума може сягнути 6 мільярдів, а також бажання РФ поглибленої інтеграції з Білоруссю.


Варто додати, що попри кризу між двома північними сусідами, із транзитом нафти через Білорусь в Україну та Польщу проблем наразі немає. В "Укртранснафті" повідомляють, що нафтопровід "Дружба" працює у плановому режимі — понад 40 тисяч тонн на добу.


Коментар: Як стверджує незалежний білоруський економіст Сергій Чалий, такі дії Росії — це банальний шантаж. Чалий зазначає, що "податковий маневр" і ціни на газ — це одне питання: транспортування газу РФ здійснює із націнкою, якої бути не мало, а натомість різницю в ціні компенсовує так званим "перемитненням" нафти і зарахуванням експортних мит в білоруський бюджет. Зараз ці угоди подаються як щось розрізнене. За словами Чалого, нафтове питання є "компенсацією Білорусі за дорогий газ, а не подачкою", і після теперішніх дій Росії варто переосмислити відносини із нею. "Треба вирішувати, що ми робимо з таким союзом. Або Росія поводиться по-партнерськи, або, як сказав Лукашенко, "нах*р" нам такий союз", — додає економіст.


Що було раніше: У квітні цього року РФ запустила через нафтопровід "Дружба" на території Білорусі забруднену нафту, через що ЄС припинив постачання палива цим нафтопроводом. Лукашенко оцінив втрати Білорусі у сотні мільйонів доларів.


Джерело статті: “https://expres.online/podrobitsi/u-stosunkakh-rosii-i-bilorusi-naftova-kriza-prichini-ta-naslidki”

©1info.net