17 січня: Парнас ударив по Трампу


У Москві збираються протести проти Путіна, у Катарі почалися переговори США-Талібан, а аятола Хаменеї записався в гуманісти

Об этом сообщает http://polemika.top

1. Почну з новини, яка частково пояснює деякий бардак в американській політиці. Місцеві спеціальні служби попросили Конгрес не проводити щорічні відкриті слухання щодо зовнішніх загроз. Пояснення таке: розвідники і контррозвідники не хочуть дратувати свого президента — Дональда Трампа. Суть справи в тому, що головні загрози США зараз лунають із боку РФ, КНДР, Китаю — тих самих країн, з лідерами яких у Трампа склалися хороші стосунки. А ось Іран, наприклад, серйозної небезпеки не становив, але Трамп загострив відносини саме з Тегераном. Щоб не наражатися на потоки гніву з боку президента, ЦРУ, ФБР, АНБ та інші попросили Конгрес не проводити традиційних слухань. Думаю, Конгрес все одно наполягатиме на їх проведенні, але тут важливий сам факт: президент США розлючено відкидає реальну інформацію про світ, якщо вона не відповідає його фантазіям про нього.

2. Втім Трамп сьогодні висловив надію на те, що судовий процес у Сенаті над ним пройде «максимально швидко». Він дуже хоче скоріше отримати виправдання і водночас якомога менше вимазатися у звинуваченнях, які лунають на його адресу з боку демократів. До речі, тактика противників президента в Сенаті буде приблизно такою: вони вимагатимуть привести туди якомога більше свідків, які мають інформацією з перших рук про те, що робив і чого не робив президент. Республіканцям, які обиралися в Сенат від штатів з переважно демократичним населенням, буде вкрай складно пояснити виборцям, чому вони відмовилися заслухати свідків. Тому є можливість, що їм дозволять дати свідчення. Але показання ці, натомість, можуть знищити позицію президента і змусити Сенат проголосувати за його відставку.

3. Трамп зараз намагається максимально дистанціюватися від українських справ свого «рішали» Руді Джуліані, який гуляв по київських високих кабінетах з листом, в якому зазначено, що «подавач цього представляє приватні інтереси президента США». Трамп оголосив, що нічого не знає про цей лист і не уповноважував Руді на ведення в Києві таємної зовнішньої політики. Ці слова суперечать заявам підручного Руді — Льва Парнаса. Він зараз докладно розповідає, як у 2019 році за дорученням Трампа і Джуліані намагався вибивати з нового президента України і його оточення компромат на Джо Байдена. Трамп на це сказав, що не знає Парнаса, а той відповів публікацією відео, де вони разом мило проводять час.

4. У Конгресі США зареєстровано проект резолюції на підтримку України та її прагнення до демократії. У ній зазначено, що «Україна продовжує вживати заходів для зміцнення своїх демократичних інститутів», а успіх Києва на цьому шляху повністю відповідає інтересам США. Необхідність ухвалення цієї резолюції продиктовано постійними нападками Дональда Трампа на Україну, яку він за намовою Володимира Путіна вважає винною у втручанні в американські вибори 2016 року. Зараз, думаю, цю резолюцію буде ухвалено. Але якщо Трамп стане президентом вдруге, то все може помінятися.

5. Важливі новини прийшли з Катару, де делегації «Талібану» і США відновили переговори про умови виведення американських військ з Афганістану. Вашингтон хоче, щоб цей відхід не був схожий на втечу, і гарантував би деякі права нинішньому афганському уряду. Таліби наполягають на тому, що американці просто повинні піти — заважати вони цьому не збираються. Ну а інших гарантій вони давати не хочуть. Ці переговори можуть сильно вплинути на американську політику. Трамп дуже хоче закінчити війну в Афганістані до виборів президента, аби показати, що він домігся миру хоча б в одному конфлікті. Для досягнення цієї мети він готовий йти на поступки талібам, які будуть неприйнятні для «яструбів» у Республіканській партії на чолі з Джоном Болтоном. Якщо вони будуть незадоволені, то Болтон напевно публічно звинуватить Трампа в торгівлі інтересами своєї країни заради швидких політичних плюсів. З огляду на розпочатий суд над Трампом у Сенаті це було б особливо цікаво!

6. Думаю, що пояснення стратегії Трампа в Афганістані можна непогано пояснити словами Еммануеля Макрона, який спробував пояснити, чому йде на зближення з РФ: «Росія захопила Україну, і ми вжили заходів. Ми на шляху розв’язання заморожених конфліктів. Але якщо чекати розв’язання всіх заморожених конфліктів для того, щоб (почати) рухатися вперед, то можна чекати довго». Якщо зовсім просто, Макрону хочеться показати виборцям якийсь результат вже зараз. Якщо ж для цього доведеться торгувати принципами й інтересами своєї країни, то нічого страшного.

7. Влада США сьогодні вперше визнала, що внаслідок іранського удару по базах в Іраку 8 січня було поранено 11 американських військовослужбовців. Таким чином, ранні повідомлення про повну відсутність втрат виявилися помилковими. Мабуть, тоді Трамп вирішив притримати інформацію про постраждалих, щоб у нього самого не виникло підстав відповісти Ірану і запустити спіраль ескалації конфлікту. До речі, американські бази в Іраку тепер щотижня зазнають обстрілу, щоправда, набагато меншої інтенсивності, ніж 8 січня.

8. Верховний лідер Ірану великий аятола Алі Хаменеї сьогодні публічно звернувся до народу після п’ятничної молитви. У своєму виступі він назвав президента США Дональда Трампа «клоуном» і назвав КВІР «гуманною організацією». (З першим твердженням ще можна погодитися, але друге — точно не відповідає дійсності). Поява великого аятоли була пов’язана з тим, що іранці, розлючені загибеллю людей у збитому пасажирському літаку, останнім часом все більше хочуть зняти зі своєї шиї і Хаменеї, і КВІР, і інших «гуманістів», які заважають їм нормально жити і працювати. Я в цьому сенсі на боці жителів Ірану, яким давно час позбавлятися від середньовічної теократичної системи влади. Зі своїми природними ресурсами і притомним, освіченим народом Іран міг би жити не гірше Норвегії, але ні.

9. Ну й останнє на сьогодні: російський журналіст Ілля Азар на своїй сторінці в Фейсбуці сьогодні анонсував протести проти затіяного Володимиром Путіним конституційного перевороту. Азар повідомив, що сам піде до адміністрації президента протестувати і висловив надію, що буде не один там. Я теж сподіваюся, що він буде не один. Зараз Путін перебуває в дуже важкому становищі між старою і новою політичною системою, тому зараз настає найкращий момент для боротьби з ним.


Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/opinion/17-sichnya-parnas-udariv-po-trampu-50064828.html”

©1info.net