Зростання пенсій і нове телебачення: що чекає українців в січні 2020 року

Початок нового року в Україні традиційно пов’язують з новими правилами життя, коли набирають юридичної сили закони, змінюються тарифи і ціни.

Об этом сообщает http://webmarketlist.com


Loading…


НАРОДНА ПРАВДА розповідає, чого чекати українцям у першому місяці нового десятиліття.


Скільки будемо відпочивати


У січні 2020 року буде 21 робочий день і аж 10 вихідних. Крім 1 і 7 січня, Кабмін вирішив зробити вихідним 6 січня, перенісши робочий день на 11 січня. Таким чином, на Різдво українці будуть офіційно гуляти цілих чотири дні поспіль — з суботи, 4-го числа, на вівторок, 7 січня.


Підвищення “мінімалки”


Згідно з ухваленим на 2020 рік держбюджету, з січня в Україні підвищується мінімальна заробітна плата. НАступного року вона зросте на 550 грн і складе 4723₴ При цьому, як говорять експерти, розглядати ефект від цього кроку слід відразу з декількох сторін.


З 1 січня підвищується тільки мінімальна зарплата, але не менш тарифної сітки, тому безпосередньо на зарплати бюджетників це рішення не вплине. Зарплати збільшаться тільки у тих, хто працює за “мінімалку“, — сказав “Вістям” економіст Андрій Новак.


Тим часом для малого і середнього бізнесу будь-яке підвищення “мінімалки” — це серйозне випробування через зростання податкового навантаження. А тому експерти побоюються, що зростання зарплати ще більше відведе в тінь трудові відносини між роботодавцями і працівниками. Останнім це теж може бути вигідно, щоб претендувати на субсидії.


Нові пенсії


З 1 січня стартує третій, останній, етап індексації виплат для військових пенсіонерів. Зокрема, вже з наступного року вони отримуватимуть 100% від суми підвищеної пенсії.


Масштабне підвищення стартувало ще у березні 2018 року. Тоді військовим пенсіонерам почали виплачувати 50% від розрахованої суми підвищення пенсій, з 1 січня цього року — 75%, а з початку наступного — 100%.


Проте особливої радості від цього колишні військові не відчувають. Як випливає з недавнього рішення Великої палати Верховного суду, ще в 2018 році при перерахунку пенсій Пенсійний фонд протиправно знизив відсоток від суми грошового забезпечення, на підставі якого розраховується пенсія, з 83% до 70%. Тим самим позбавивши військових пенсіонерів 3-5 тис. грн належних їм виплат щомісяця. І тепер, як випливає з реєстру судових справ, тисячі пенсіонерів по всій країні завалюють суди позовами з вимогою визнати дії ПФУ незаконними і зробити перерахунок.


Іншим пенсіонерам індексація запланована на березень 2020 року. Але вона стане можливою лише в тому випадку, якщо влада проведе реформу прожиткового мінімуму (ПМ), відв’язавши його від багатьох виплат і зробивши його “реалістичним”.


6 млн сімей можуть втратити ТБ


Після свят українців чекає неприємний сюрприз. Більше 20 каналів чотирьох медіагруп, в число яких входять 1 1, 2 2, СТБ, Новий канал, ICTV, “Україна”, “Інтер”, НТН, К1, К2 та інші, закодують свій супутниковий сигнал. Це трапиться 20 січня в 03:00. Робиться це в рамках боротьби з піратством і для розвитку ринку платного ТБ. За даними телемедийщиков, зміна торкнеться від 4 до 6 млн домогосподарств, і нібито половина з них приймуть правила гри: куплять спеціальний пристрій, який розкодує українські канали, і глядач, як і раніше буде дивитися улюблений телевізійний продукт вітчизняного виробництва.


Втім, не всі українці готові до такого розкладу. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості, де супутникова антена, по суті, єдине вікно в світ. А також пенсіонерів, які не в змозі платити за можливість дивитися українське ТБ.


Нагадаємо, раніше аналітики озвучили прогноз курсу долара на 2020 рік.

Додайте «Народну Правду» в свої обрані джерела ⟶ Google News підписатися


Джерело статті: “https://narodna-pravda.ua/2020/01/01/zrostannya-pensij-i-nove-telebachennya-shho-chekaye-ukrayintsiv-v-sichni-2020-roku/”

©1info.net