«Постраждають всі»: «Трамп веде Америку до одного результату», — аналітик

Майкл Віллард
Американський політичний аналітик про події 2019 року, через які світ опинився на межі катастрофи.

Майкл Віллард

Світ на межі економічної кризи через необдуману політику американського президента Дональда Трампа, некерована Британія і помічена, але поки не почута Україна. Саме таким ми залишаємо 2019 рік, стверджує американський публіцист, політичний аналітик, президент міжнародної PR-агенції The Willard Group Майкл Віллард, передають з посиланням на .

Об этом сообщает http://tr-experts.com

— Найважливішими політичними подіями 2019 року були Brexit та імпічмент американському президенту Дональду Трампу. Як ви б їх охарактеризували? Що від цих подій очікувати у наступному році?

— Одного червневого ранку у Києві 2016 року я дізнався шокуючу новину: Британія майже проголосувала за вихід із ЄС. Від того часу країна летить вперед без керма, а її керівництво демонструє некомпетентність. Іронічно, що в той час, поки Україна намагалася стати ближче до ЄС, Британія вирішила піти. На мій погляд, це була ксенофобська реакція британського суспільства на імміграцію, і Brexit продемонстрував її якнайкраще правдиво.

Наприклад, у мене є другий будинок у Туреччині. По сусідству живуть британці, які підтримують Brexit і весь час скаржаться на те, як іммігранти заполонили Британію. Але, здається, самі не розуміють, що за іронією – вони іммігранти у Туреччині. Я думаю, Британія – ніби потяг у тунелі – машиніст і пасажири бачать світло у кінці, але вони не розуміють, що це прожектор потяга, який іде назустріч.

Щодо президента Трампа, мене дрижаки проймають кожен раз, коли я дізнаюся про його бездумні вчинки. Він лишився без генералів, без найкращих радників, і нема нікого з дорослих, хто б наглядав за 5-річною дитиною за кермом. Майбутнє мене не тішить, але я маю впевненість, що він "пролетить" наступного листопада. На щастя, він не зможе нашкодити дуже сильно в ті місяці, що йому лишилися. Дуже невисокий шанс, що його засудить американський Сенат, в якому домінують республіканці. Але поки існують вільні журналісти-розслідувачі, його зловживання й "українське питання" не забудуть.

— Відносини між США та Україною цього року були непростими. Українських політиків попереджали, щоб не втручалися у процес імпічменту, але колишні генпрокурори Юрій Луценко і Віктор Шокін, а також скандальний народний депутат Верховної Ради із "Слуги народу" Олександр Дубинський зустрічалися із Руді Джуліані. Луценко і Шокін ходили на прихильний до республіканців ТБ-канал. Тож, як би там не було, імпічмент Трампу зачепить Україну.

— Україна може закрити двері перед політиками, які розносять конспірологічні теорії, які легко розвінчати.

— Кого ви маєте на увазі?

— Виключно колишнього мера Нью-Йорка Джуліані та інших американців, які поширюють ці теорії. Включаючи Трампа.

Екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані

На сьогодні репутацію Джуліані змили в унітаз. Він знищив усю свою кар’єру. Однак, я думаю, що Україна і США можуть мати хороші відносини у майбутньому. Я не звинувачую Зеленського ні за його несміливі ремарки під час зустрічі з Трампом, ні за розмову, яка стала першопричиною імпічменту. Зеленський опинився, як то кажуть, між молотом і ковадлом. Отримання летальної зброї було важливо для боєздатності армії, і він хотів настільки пристосовуватися до ситуації, наскільки можливо.

— Тобто Володимир Зеленський має шанс вибратися з цієї ситуації?

— На початку президентських виборів в Україні я підтримував Петра Порошенка. Мені здається, він зробив неймовірну роботу після Революції гідності, особливо у сфері створення українського війська, аби воно могло в межах розумного протистояти Росії. Але, якщо коротко, я думаю, що Зеленський може бути хорошим президентом, але відносини з Америкою більше залежать саме від США.

— Могли б ви пояснити це своє твердження?

— Зважаючи на те, як Трамп намагається побудувати комфортні відносини з Володимиром Путіним, американсько-українські відносини більш залежать від політики США та тамтешніх виборів 2020 року, ніж від української сторони. Всі протиріччя, які привели до імпічменту, були спровоковані вірою Трампа у повністю спростовану теорію, що Україна нібито була причетна до втручання в американські вибори 2016 року.

— Що ви можете сказати про те, як проявила себе Росія за останній рік? Чи схоже, що вони зрештою вгамуються?

— Немає сумнівів, що Росія намагалася втручатися у вибори в США і по всій Європі, і вони намагатимуться продовжувати це робити. Це недорогий спосіб завоювати серця і розуми через пропаганду й обман, домінуючи в соцмережах. Вони задешево збільшують свій вплив, водночас втрачаючи вплив на посередню економіку Росії, яка становить 1/10 від економіки США. І вони не заспокояться – будуть просуватися вперед, не полишаючи уже зайнятих позицій, коли мова йде про спроби розширити сферу впливу.

— США допомагали Україні протистояти Росії, наприклад, до нас нарешті дійшли американські катери "Айленд". В оборонному бюджеті американські парламентарі передбачили 300 млн доларів військової допомоги Україні. Що можна було б зробити краще?

— Надання летальної зброї допоможе. За Обами така допомога просто посилила б агресію Росії в той момент, коли Україна — відразу після революції — була погано готова з нею боротися. Тепер, оскільки армія стала сильнішою, летальна зброя може бути корисною.

Випробування FGM-148 Javelin в Україні

Однак Україні варто чітко сформулювати думку: українська політична система є розвинутою демократією, такою як у США, хоча вона і має недоліки. Натомість Росія досі лишається, як говорив американський президент Рональд Рейган, "імперією зла".

Іншими словами, Україна заслуговує на допомогу. Також їй варто продовжувати боротися з корупцією, хоча у цій сфері вона уже має певні здобутки. Україні треба активніше демонструвати те, що вона робить добре – в економічному та політичному плані.

Я вперше приїхав до України наприкінці 1994-го. Коли я повернувся додому, люди думали, що я був у Росії. Ні, в Україні, казав я. Один губернатор відповів мені: "Так, я знаю Росію". Після двох революцій і війни проти Росії, Україна зараз опинилася на карті світу і її проблеми турбують усіх. І це добре.

— Що ви бачите у світовій політиці та економіці? Які головні уроки можна винести з того, що відбувається?

— Я не економіст, але зважаючи на те, що Штати впливають на світову економіку, світ, як казали раніше — cruising for a bruising, — "шукає пригод на свою голову". Оскільки Трамп здійснив колосальне скорочення податку на найбагатших американців, а відповідного інвестування в людський капітал і американську інфраструктуру не здійснив, то наша економіка переживає такий дефіцит, як ніколи раніше. Жодна економіка не витримає довго, якщо багатії будуть ставати ще багатші, а про решту 99% забудуть.

Зростання акцій на американських фондових ринках – це не передвісник хороших часів, а скоріше – "дим і дзеркала" (прийоми фокусників-ілюзіоністів; приказка означає приховування справжнього стану речей, – "Апостроф"), які приховують рецесію, що наближається. Через скорочення податку ми не побудували нічого — ні доріг, ні аеропортів, ні залізниць. Падіння американської економіки відгукнеться по всьому світу.

— "Зелені" набирають сили в економіці та політиці у Європі та світі. "Веган" стало словом 2019 року. Ви вірите у такі тенденції?

— Мені подобається казати так: роби більше з меншими затратами. Експерти передбачають, що за наступні 30 років населення виросте до 9 млрд людей. Однак ми маємо достатньо підходящої води для цілорічного використання лише третині з них. Треба оберігати довколишнє середовище. Тож, я підтримую інновації, які використовують менше води для вирощування їжі, такі як гідропоніка, або використання заощадливих методів поливу.

Але щодо веганства, я захоплююся цими хлопцями й дівчатами, але я не один із них. Я вірю у права тварин, але також вірю, що має бути здоровий глузд із точки зору харчового ланцюжка. Також у світі багато людей, які перебувають на самому дні харчової піраміди, якщо мова заходить про доступність харчування. Але, я вважаю, кожен має старатися сильніше, аби лишити по собі менший вуглецевий слід, швидше переходити до відновлюваної енергії, яка стає менш дорогою. Що не кажіть, а є причина, що 16-річна дівчинка на ім’я Грета стала людиною року журналу TIME.



Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Джерело статті: “https://ustymenkooleh.patrioty.org.ua/blogs/postrazhdaiut-vsi-tramp-vede-ameryku-do-odnoho-rezultatu—analityk-309817.html”

©1info.net